top of page

Enyém? Tied? Kié is ez az írás?


Tudtad, hogy neked van egy stílusod?

A barátaid erről biztos sokat tudnának mesélni, mi jellemez téged, miről ismerik fel az ottfelejtett táskádat, a kardigánodat, a pénztárcádat, a kézzel írt jegyzeteidet, és igen az írásodat is.

Az írásod tele van jelekkel és most itt nem a grafológiára gondolok elsősorban, - bár az ilyen ellemzés is igazi csemege lenne-, hiszen legtöbben már laptopon, tableten dolgoztok. Lehet, hogy nem gondolnád, de a World is rengeteg mindent elárul a dokumentum készítőjéről. Például, hogyan tagolod az oldalt, milyen logika szerint jegyzetelsz. Hogyan használod a címsorokat, illetve milyen részletesen jegyzeteled le az órai anyagot. Az elmondottakból neked mi volt fontos, mihez készítettél megjegyzéseket és miről nem írtál semmit. Stb.

Amikor a suliban a mögöted álló 5-10 félév alatt beadtad a házidolgozatokat, a különféle írásos munkákat, bár nem tudatosan, de mindegyiket a saját stílusodban készítetted el. Éppen ugyanoda teszed a gondolatjeleket, a vesszőket. Nekem például a vesszők helye árulkodik a stílusomról. Az egyetemen a publicisztika tanár meg is jegyezte: "ha írónak készül, magának biztos ez lesz az egyik írói jellemzője". Nem lettem az, - egyenlőre -, de a mai napig úgy használom a vesszőket, csak most már javítom a végén.

Neked is vannak ilyen apró-cseprő jellemzőid. Lehet, hogy a maximalizmusod árulkodik rólad. A te írásaidban soha nincs hiba. Minden pont, pont, vesszőcske a helyén van.

De ezek csak a formai jellemzők, amiket nem igazán tudsz elrejteni a formai beállításokkal. Van ennél fontosabb. A stílusod, ahogy megírod a feladatokat. A mondatszerkezeted, a használt szavak milyensége, a mondatok hossza, a szakkifejezések száma és így tovább. Ez a stílus az, ami a szakdolgozatnál is megjelenik az írásodban.

Amikor azt mondom, ne nézd hülyének a konzulenst, többek között erre is gondolok. Valószínűleg látott már tőled valamilyen írásos anyagot, dolgozatot, házi beadandót és osztályozta is azt. Ha nem írásos munkádat, akkor szóbeli feleletedet, vagy ha azt sem, akkor látja a jegyeidet. Nagyjából képben van, milyen színtű tanuló vagy, milyen képességekkel bírsz.

Miért írom ezt le? Ugyanez a helyzet a szakdolgozat esetében is. Ismeri a képességeidet és tudja milyen minőségű dolgozatot várhat el tőled. Az is lehet, hogy fejben már előre leosztályozta a munkádat a korábbiak alapján. Ezek után jösz Te és beadsz egy akademikus szakdolgozatot, tele olyan szakszavakkal, melyek felét nem is érted. Szerinted, mennyire leszel hiteles?

Ilyen eset főleg akkor fordul elő, ha nem a te stílusodban készül a dolgozat, azaz nem te írtad. Persze megteheted, hogy a más által megírt munkát "megtanulod" mintha valamelyik óra anyaga lenne és bebiflázod a szóbeli védésre. Ha van rá időd, tedd meg. Át is írhatod a saját stílusodra az egészet. Ha van rá időd, tedd meg. Bár szerintem a végén ugyanannyi időt töltesz el a szakdolgozattal mintha te magad készítetted volna el.

És még egy dolog. Ismered azt, aki a te dolgozatodat írja meg? Ismered az ő stílusát, az ő árulkodó írásjegyeit? Lehet, hogy a leadás félévében azon a fősulin, ugyanazon a szakon,szakírányon, ugyanabban a félévben te leszel a 6., akinek megírja a dolgozatát. Akár klubot alapíthatnátok.

Megéri? Nem éri meg? Te döntöd el. Ugyanennyi energiával, no és jóval kevesebb pénzért, akár el is készíthetnéd te magad a saját szakdolgozatodat, a saját kis árulkodó írásjegyeiddel teletűzdelve. Sokkal egyszerűbb, mint gondolnád.


20 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page