top of page

Hogyan írjunk rossz szakdolgozatot?


Sehogy, ha lehet.

Írd meg jól! Ugyanannyi idő.

Segítek, mikre figyelj.

Rossz lesz a szakdolgozatod, ha a cím egyáltalán nem utal a tartalomra.

Példa

cím: A SPAR magyarországi logisztikája

Egy ilyen cím után miért írsz a cég ausztriai tevékenységéről, vagy marketingstratégiájáról? Semmi köze hozzá. Logisztikai cím, logisztikai tartalmat kíván.

Gondban leszel, ha a cím és a hipotézis köszönő viszonyban sincs.

Példa.

cím: A SPAR magyarországi logisztikája

jó hipotézis példa 1: A SPAR magyarországi logisztikája nem igazodik a különféle árucsoportok forgási sebességéhez.

jó hipotézis példa 2: A SPAR magyarországi logisztikája nem tartalmaz a cég méretéből adódó, elégendő inverz logisztikai elemet (inverz logisztika: környezetvédelemhez kapcsolódó logisztika)

A hipotézised kapcsolódjon a címhez

Nem lesz jó a dolgozatod, ha a szakirodalmi részt összeollózod a témádon belül különféle helyekről.

Példa:

A SPAR magyarországi logisztikájáról írva nem emelhetsz be minden logisztikai cikket, amit találsz a neten. Ha a dolgozatban a Spar logisztikáján belül nem foglalkozol a költségekkel, azok nagyságával, felhasználásával, csak tisztán a logisztika folyamatáról írsz, akkor azok a cikkek nem lesznek jók, melyek a logisztikai költségeket taglalják. Igen, növelik az oldalszámodat, de a végén valószínűleg a kukában végzik.

Nem lesz jó az sem, ha a fejezeteid önálló, külön életet élnek és nem kapcsolódnak egymáshoz.

Legalább valami rövid összekötő szöveg szükséges az érthetőség miatt. Gondold végig! Aki olvassa, halad előre, eljut a fejezet végére, majd átvezetés nélkül egy teljesen új részterületen találja magát. Ott áll a senki földjén és elveszti a fonalat.

Baj lesz, ha egy hasonló szak, szakdolgozatának vázlatát másolod át átalakítás nélkül.

Ez több veszélyt is rejt. Egyrészt a túl hasonló mindig feltűnő. Másrészt és ez a fontosabb, nem tudod, az illető milyen háttéranyagokból dolgozott. Ha szerencséd van minden forrást megtalálsz a dolgozat végén, azt átbogarászhatod, ötletelhetsz belőle. De attól még nem biztos, hogy neked lesz hozzá anyagod.

Példa: SPAR magyarországi logisztikája (ez a te címed)

Az AUCHAN magyarországi logisztikája (ezt találod) Lehet, hogy itt a szerző minden belső információt, adatot megkapott a cégtől, amiből dolgozni tudott. Valószínűleg titkosítást kért a dolgozatra a cég ismertsége miatt. Emiatt te az interneten biztos nem fogod látni a készítő belső forrásait. A másik. Egyáltalán nem biztos, hogy te megtudod szerezni a SPAR-tól azokat az anyagokat, amikre szükséged lenne egy hasonló vázlat esetében.

Legyen saját vázlatod. ALAP!

Szintén nem jó, amennyiben nem tartalmaz önálló gondolatokat, következtetéseket a dolgozatod.

Ez az összeollózás egy gyenge változata. Laza csuklógyakorlattal, egérrel összeszeded az írott részt, kicsit átfogalmazgatod, de csak szolidan, majd, mint aki jól végezte dolgát leadod. Hol igazoltad ezzel, hogy képes vagy következtetéseket levonni abból amit megtanultál a félévek során, illetve amit leírtál a dolgozat szakmai része alapján? Sehol.

Hiba, ha a kérdőíved még véletlenül sem a dolgozat elméleti részéről szól.

Ez az egyik leggyakoribb, amivel találkozom. A rossz kérdőív. Valahol a neten találsz hasonló témában kérdőívet, lemásolod, kicsit átirogatod és kiküldöd. Nem kellene leellenőrizni, hogy hol, milyen válaszokkal kapcsolódik a Te elméletedhez?

Hiba, ha teletűzdelted olyan szakszavakkal, amit még te sem értesz.

A szakdolgozat nem CSAK attól szakdolgozat, hogy szakszavakat tartalmaz. Igen az is kell, de értelmezve, magyarázva és a te témádhoz kapcsolódó mennyiségben. Többre nincs szükség. A túl sok szakszó, általában valamit leplezni próbál.

Nem szerencsés, ha az ókortól kezded a történeti bemutatást. (Kivéve, ha onnan kell kezdened)

A túl hosszú történeti leírás fárasztó és uncsi. Általában akkor használjátok, ha nem találtatok, elegendő szakirodalmat a témához. A hosszú töténeti ismertetés a végén általában szintén a kukában végzi. (azaz feleslegesen írtad meg) Az ókorig vagy középkorig vagy akármeddig visszanyúlni csak akkor kell, ha a témád megköveteli. Például: A mai magyar joggyakorlat elemzése ókori példák alapján.

Az is hiba, ha napjainktól kezded, pedig a tegnapról is írni kellene. (Kivéve, ha mától kell kezdened)

Példa: A magyar szokások alakulásának, változásának bemutatása a magyar szépirodalomban. Itt vissza kell nyúlnod valameddig. Azt majd te döntöd el meddig.

Egyenlőre ennyi. Ennek a témának még szinte biztos lesz folytatása, de legközelebb mással jövök.

Ja, a leadási határidő közelsége miatt a legközelebb holnap lesz.:)


884 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page