top of page

Gipsz Jakab és a tartalomjegyzék


A szakdolgozat formai beállításainál az alapot természetesen az iskola kiírása jelenti. Ezzel nincs is gond, mégsem lenne szerencsés, ha mindenki saját művészi elképzelései szerint szerkesztené az oldalakat.

Ami viszont számomra érdekes volt az elmúlt 7 év során, hogy a sokan nem tudják, hogyan lehet ezeket egyszerűen elkészíteni.

Leggyakrabban azzal a hibával találkozom, hogy a dolgozat elején ott van tartalomjegyzék oldalszámozás nélkül. Mikor rákérdezek, "és az oldalszámok?", akkor általában azt a választ kapom:

"Majd, ha kész vagyok az írással, a végén kipontozom és odaírom mellé az oldalszámokat."

Jujj és Opssz.

Rájöttem, hogy bár sokan használunk szövegszerkesztőt, de mélységében mégsem mindenki ismeri a funkcióit. Ha te sem vagy túl járatos a World rejtelmeiben, tedd a következőket:

1. Indulj tiszta lappal, szó szerint. Az első oldalt rögtön hagyd üresen és a második oldalon kezdj dolgozni.

A szakdolgozat borítólapjával ne foglalkozz, az egy másik történet lesz.

2. Írd be egymás alá új sorokba a dolgozat fejezetcímeit, olyan formában ahogy az iskola kéri. A betűmérettel most ne foglalkozz. Viszont a római vagy arabszámozást, a formai kiírás alapján, mindenképpen írd a címek elé.

Példa:

I. Bevezetés

II. Gipsz Jakab előélete

III: Gipsz Jakab korai alkotásai

IV. Gipsz Jakab érett korszaka

V. Konkluzió

VI. Összegzés

3. Most jelöld ki az összes beírt címet. (jobb egér lenyomva)

4. Lépj a World stílusok részére (Windows 10-nél ez a kezdőlap/stílusok fülnél található. A korábbi verzióknál nem emlékszem pontosan hol van, de nem nehéz megtalálni).

Válaszd ki a Címsor 1.-t és klikk.

Ezután minden beírt címed címsor 1 típusú lesz.

5. Írd be minden fejezetcím után az alfejezetek címét és most jelöld ki ezeket is. Külön-külön főfejezetenként végezd el ezt a részt, ellenkező esetben a korábbi főfejezetcímek is elállítódnak. A stílusok közül válaszd ki a Címsor2-t és klikk.

Példa.

I. Bevezetés

II. Gipsz Jakab előélete

II.1. Gipsz Jakab előélete 1.

II.2. Gipsz Jakab előélete 2.

II.3. Gipsz Jakab előélete 3.

III. Gipsz Jakab korai alkotásai

IV. Gipsz Jakab érett korszaka

V. Konkluzió

VI. Összegzés

6. Haladj így tovább az alalfejezetek esetében is. (Alalfejezet címsor3, Alalalfejezet címsor4 stb.)

És most jön a lényeg.

7. Amikor ez mind megvan, lépj vissza az első, üresen hagyott oldal tetejére. Keresd meg a Worldben a Tartalomjegyzék beillesztése pontot. (Windows 10-nél ez a Hivatkozás/Tartalom fülnél található)Itt válassz ki egy neked tetsző stílust és illeszd be az oldaladra.

Ennyi. Kész a tartalomjegyzék, nem kell pontocskák végtelen sorát rajzolgatni álmatlan éjszakákon át.

A dolgozatod már ide, a fejezetcímek szerint kezd el írni. Menetközben csak annyi lesz a dolgod, hogy időnként az egérrel ráállsz a tartalomjegyzékre. Jobb egér, majd mezőfrissítés és az oldalszámok automatikusan frissülnek.

Amennyiben a címek szövegén is változtatnál, akkor azt a Címsoros beállításoknál és ne a tartalomjegyzéknél tedd meg. A cím szövegének változtatása után menj a tartalomjegyzére, jobb egér, mezőfrissítés és válaszd a teljes jegyzék frissítését.

A lényeg. Először minden a címsoros részen készül, utána jön a tartalomjegyzék készítés, frissítés.

Kezdj neki bátran, könnyű lesz.


66 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page