top of page

Mert a nézését meg a járását.


Hát igen. A fenti számot lehet szeretni vagy nem szeretni, de az biztos, hogy

Kis Grófo ismert és népszerű személy ma Magyarországon. Mondhatnám elérte a sztár minősítést kis hazánkban.

A Youtube tele van a különféle, kapcsolódó video feldolgozásokkal. Láthatjuk Tóth Gabi előadásában, a Sztárban szár műsorában, illetve Jean Claude is erre ropja egy kocsmában. Mondjuk az Alvin és a Mókusok stílusában előadott videó nálam kiverte a biztosítékot. A legújabb, amit találtam az a Star Wars féle feldolgozás. Az "Erő legyen veled", ha ezt megnézed, dehát ízlések és pofonok. Kinek a Pap, kinek a Papné.

De ettől függetlenül, hogyan lehetne egy "sztárt", egy ismert személyt szakdolgozat témaként feldolgozni. Vajon milyen lenne Kis Grófo, mint szakdolgozattéma? Miket kellene megvizsgálni, hogy el tud dönteni egy adott ismert személy, jelen esetben Kis Grófo és az ő száma, megfelelő szakdolgozattéma lenne-e.

Csupán néhány dolgot kell átgondolnod a döntéshez.

Meg kell nézni van-e a témának aktualitása. Ez jelen esetben nem kérdés. Kis Grófo egy jelenség, akár szereted, akár nem. Jelentős képviselője a mai lakodalmas, mulatós zenélésnek, kb. egy éve mindenhol hallani ezt a számot. A témának tehát van aktulitása.

Meg kell nézni, a te esetedben mi a témaválasztás oka.Ez sem lehet gond, hiszen neked is biztos van valamilyen érzelmi hozzáállásod az előadóhoz, a számhoz, ehhez a zenei műfajhoz. Lehet, hogy a kedvenc műfajod és számod ez, de az is lehet, hogy valamilyen zenei szakosként kiver a víz ettől a stílustól. A szakdolgozat szempontjából ez lényegtelen, ennyi bőven elég a témaválasztás indoklásához.

Tovább lépve, meg kell nézni, vajon milyen anyagot találsz hozzá, amit saját kutatásban feldolgozhatsz. Az interneten a kapcsolodó, a számot feldolgozó videóból rengeteg elérhető. Ezeket akár össze is vetheted egymással. A különféle előadók mennyivel adták elő jobban, esetleg rosszabbul a számot, mint Kis Grófo.

Saját kutatás keretén belül kérdőív is készülhet egy bizonyos fogyasztói körben, kinek, mennyire tetszik ez a műfaj, konkrétan ez a szám, illetve mennyire szereti az előadót magát. lehet ezt vizsgálni korcsoportonként, településenként stb.

Meg kell nézni a kapcsolódó szakirodalmat is. Meg kell keresned adott"sztár", adott zenei műfaj, adott előadó, hol érinti a te szakodat, szakirányodat. Hol kapcsolódik ahhoz.

Lehet mondjuk szociológiai szakirodalomhoz kapcsolni.

Például: Eltérő korcsoportok zenehallgatási szokásai és az életmód összefüggései.

Lehet a szociálpszichológiához is kapcsolni.

Például : A társas befolyás vizsgálata Kis Grófo "Mert a nézését meg a járását" című száma alapján.

stb.

Végül keresned kell, majd egy megfelelő hipotézist. Ehhez értelemszerűen túl kell jutnod az előző pontokon, de akkor már nem lesz olyan nehéz hipotézist találni.

Egy ismert személy vagy valamilyen alkotásának feldolgozása lehet hálás, de lehet nagyon félresikerült választás is. Minden attól függ, hogyan fogod meg a témát, milyen szempontok alapján dolgozod fel. Mennyi információt tudsz összeszedni és azokat hogyan kapcsolod össze a szakirodalommal. A fentieket átgondolva könnyebben el tudod majd dönteni, érdemes-e adott ismert személyt feldolgozni egy szakdolgozati témában vagy sem. Ha valamelyik vizsgálandó kérdés esetében nem jutsz előrébb, inkább keress valaki mást a dolgozatodhoz.

Jó ötletelést.


22 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page