top of page

Hivatkozások jól és rosszul


Miért olyan ördöngösség, jól hivatkozni valamire?

Nagyon egyszerű és nagyon fontos része ez a dolgozatodnak.

A hivatkozás a mű beazonosítása. Ez alapján lehet tudni, mit használtál a dolgozatodnál.

A hivatkozás olyan mint egy utca és névtábla, segítségével pontosan meghatározod a művet.

A hivatkozások esetében az úgynevezett szerzőségi adatokat kell feltüntetned a dolgozatban. Ez nem más, mint a szerző neve, a mű címe, a kiadás helye, a kiadás ideje, a kiadó neve. Ezek mind megtalálhatóak a könyv borítóján, vagy első, belső borítóján.

Ezek azak az alap információk, amelyeket mindenképpen meg kell adnod egy-egy mű esetében. Emellett szükség lehet még fejezetcímekre, oldalszámra, esetleg ISSB vagy ISSN számra. Ez utóbbi kettő nem annyira jellemző.

Fejezetcímet például akkor kell megadnod, amikor nem az egész művet dolgozod fel, hanem annak csak egy-egy fejezetét. Ilyenkor a fejezet címe mellett az oldalszámokat is fel kell tüntetni.

Példa:

Kiss Béla: Az élőlények csodálatos világa, II. fejezet: A piócák szaporodási szokásai 20-100.o., Kossuth Kiadó,Budapest, 1999

Ha ezt a művet Kiss Béla szerkesztette, de a második fejezetben, a piócákról Nagy Géza írt, akkor a fenti példa így néz ki:

Nagy Géza: A piócák szaporodási szokásai 20-100.o. in: Kiss Béla (szerk.): Az élőlények csodálatos világa, II.fejezet, Kossuth Kiadó, Budapest,1999

Az in: jelenti, hogy melyik kötetben szerepel az írás.

Találkozhatsz még olyan jelöléssel, hogy n.a. Ez azt jelenti, hogy adott információ nem áll rendelkezésre, nincs megadva a műnél. Fenti példában, ha hiányzik a kiadás ideje, akkor így írod a hivatkozást:

Kiss Béla: Az élőlények csodálatos világa, II. fejezet: A piócák szaporodási szokásai 20-100.o., Kossuth Kiadó,Budapest, n.a.

Azt, hogy az alap iformációk mellett mit kell még feltűntetned, azt ismét az iskola formai követelménye határozza meg. Érdemes az első hivatkozás előtt tehát ezt átnézni.

Tulajdonképpen, ha az alapadatokat felírod a művel kapcsolatban, akkor már nem tévedsz olyan nagyot. Amikor ezek megvannak érdemes megnézni, hogy az iskolai elvárás szerint, hogyan, milyen formában kell megadni az alapadatokat.

Van ahol dőlt betűvel kérik a címet, vagy a szerzőt. Van, ahol a szerző vezetékneve kerül előre, csupa nagy betűvel, a keresztneve pedig dőlt betűvel utána. Van, ahol vesszővel választod el a különféle adatokat, van ahol ugyanerre, pontos vesszőt kell használnod. Stb.

Ezek azonban részletkérdések, nagyon könnyen beállíthatóak. Az alapinformációk legyenek rendben, utána lehet pontosítani a suli elvárásai szerint.

Arra viszont érdemes figyelni, hogy már az elején, az első hivatkozástól kezdve az iskola formai elvárásai szerint kezdj neki a munkának, így később nem megy el egy csomó értékes idő erre. Ráadásul, menetközben rögzül a szükséges forma és a kezed automatikusan rááll.

Ennyire egyszerű, pontosan hivatkozni.


63 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page