top of page

Kiszervezés, ez kell neked


Az outsourcing vagy kiszervezés, ma elég népszerű terület az üzleti életben. Én azt vallom a szakdolgozatkészítésekor is nyugodtan használhatod. Nézzük, mit lehet, mit kell és mit nem szabad kiszervezni a dolgozatírása közben.

Mit lehet kiszervezni?

Tulajdonképpen azt kell, hogy mondjam, mindent kiszervezhetsz. A dolgozat esetében a "minden" értelemszerűen azt jelenti, az egész dolgozatod megíratod valaki mással. Megteheted, de én ezt mégsem javasolnám. Talán majd egyszer összeszedem azokat a pontokat egy blogbejegyzésben, ami miatt erre nem szavaznék.

A "minden" kiszervezése helyett inkább válassz egy-egy részterületet, amit átpasszolsz másnak. Ilyen terület lehet:

  • irodalomgyűjtés a teljes dolgozathoz vagy annak egy részéhez

  • vázlat összeállítása

  • kérdőív összeállítás

  • kérdőív értékelés

  • interjú elkészítése adott személlyel

  • interjú kérdéseinek ellenőrzése

  • kérdőív, interjú hozzáigazítása a dolgozatodhoz

  • egy-egy fejezet megírása

  • táblázatok készítése

  • formai beállítások

  • tartalmi átolvasás

  • végső korrektúra

Ezenkivül nyugodtan, úgymond kiszervezheted azoknak a kérdéseidnek a megválaszolását, amire nem találsz már régóta választ, vagy a konzulensed nem ad rá választ.

Mit kell kiszervezni?

Minden olyan dolgot, ami neked nehezen megy. Teljesen felesleges a drága idődet olyanra fordítani, amivel hosszú órákat, napokat szenvedsz. Add oda olyannak, akinek ez hamar megvan és könnyen elkészíti neked. Időben jobban jössz ki, ha ezekért a dolgokért inkább fizetsz. Közben amíg ezek készülnek, te a figyelmedet arra tudod fordítani, ami neked megy könnyen.

Mondok egy példát. Nekikezdenél a dolgozatnak, de fogalmad nincs, hogyan válasz JÓ hipotézist, illetve, hogyan építsd fel logikailag a dolgozatod. Ilyenkor teljesen felesleges órákat a próbálkozásokkal töltened és kérdezni ismerőseidet, ők, hogyan csinálnák. Mindenki fog valamit mondani, amin te elindulsz, de lehet, hogy menetközben rájösz,még sem az lesz a jó megoldás, mert az nem tartalmaz valami fontos elemet. Ne mások véleménye után menj! Mindenki jót akar, de amíg te nem érted meg a készítés lényegét addig mondhat bárki bármit, nemfogod tudni, MIÉRT azt kell tenned.

Ilyenkor sokkal célravezetőbb az összes agályoddal résztvenni egy konzultáción. Utána általában, minden a helyére kerül.

Mondok még egy példát. Az egyik tanítványom zseniális koponya, PHD-jét írja éppen. Remekül összeállított közel 300 oldalt, minden a helyén van benne. Átnéztük, hibátlan. Kivéve az ábrákat és táblázatokat. A doktorija ugyanis egy olyan kutatásra épül, mely tele van ábrákkal, táblázatokkal. Ez a zseniális koponya remek adatokat gyűjtött össze a doktorijában, viszont nem tudja úgy elvégezni a formai beállításokat, hogy minden táblázat, adat, grafikon jól láthatóan a helyére kerüljön és elférjen az oldalon. Némelyik táblázat mindenképpen le szeretett volna lógni az oldalról. Mivel összesen 100 nagyméretű táblázatról beszélünk, eszébe sem jutott neki állni formázni és helyre rakni ezeket, hanem kiszervezte. Odaadta olyannak, -jelen esetben nekem- akinek ez nem probléma. Tudta, ha ő készítené el, soha nem lenne doktorija. Így viszont le tudjuk adni.

Szóval, mindent ki kell szervezni, ami az idődet rabolja.

És végül mit nem szabad kiszervezni? Továbbra is tartom, hogy a teljes dolgozat megírását. Nem éri meg.

Egyrészt a dolgozat készítése közben, annyi apró trükkre rájösz, amit később tudsz majd az életben is használni. Másrészt mégis csak jó érzés lesz, hogy a saját munkádat adod le. Harmadrészt, és ezt biztos nem fogod most elhinni nekem, de dolgozatot írni tényleg könnyű és élvezetes.

Feltéve, ha érted a készítés logikáját.


20 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page