top of page

Parafrász


Akarom mondani parafrázis.

A dolgozat készítésekor visszatérő kérdés: hogyan lehet jól feldolgozni egy -egy szakirodalmat?

Parafrázist kell készíteni belőle. Na ettől a szótól mindenki "befrászul". Pedig nem kell. A parafrázis nem más, mint, megértesz egy szöveget és átírod a saját szavaiddal. Azaz a parafrázis a következőt jelenti.

Olvasol, megérted, átírod, lehivatkozod. A legtöbben ott akadnak el, hogy, hogyan lehet átírni egy szöveget. Ha megértetted, akkor nagyon könnyen. Gondolom a Herry Pottert is megértetted, le tudnád írni miről szól egy-egy fejezete. Vagy bármilyen más könyvet be tudnál mutatni, elolvasás után.

A jó parafrázis készítéséhez szükség van némi rutinra, de a gyakorlás kezdése sem ördöngösség. Mindenkinek kellett az iskolában olvasónaplót készítenie. Induláshoz gondolkodj ebben. Le kell írnod, miről olvastál abban az 1, 10 50 oldalban. Ha elsőre soknak érzed 50 oldal összefoglalását, kezdd kicsiben. Olvass csak egy oldalt és azt foglald össze 4-5, esetleg 10-12 sorban. Hivatkozd le és mehetsz tovább a következő oldalra.

Mindegy hány oldalt tudsz elolvasni és értelmezni egy-egy kör során, sokkal fontosabb, hogy haladj. A tapasztalat egyébként az, hogy minél szakmaibb nyelven került megírásra egy-egy anyag, annál több szakkifejezést tartalmaz, annál nehezebb belőle hosszabb részeket összefoglalni, átírni. De ettől nem kell megilyedni, ez természetes. Ez nem csak számodra nehezebb, hanem mindenki más számára is.

A parafrázis készítés begyakorlása azért nagyon fontos, mert így képes leszel hosszabb szövegeket blokkosítva értelmezni és feldolgozni. A blokkosítás pedig nagyon fontos a dolgozat készítésekor.

Mondok példát.

Találsz egy jó szakkönyvet, amit szinte az egész dolgozatodhoz tudsz használni. A könyv lefedi a dolgozatod valamennyi fejezetét és még az összefoglaláshoz is segítséget nyújt. Főnyeremény. Igen ám, de egy szakkönyv nem elég irodalom a dolgozatodhoz, nyilván keresned kell más könyveket is hozzá.

De ez a könyv jelentheti az alapot a dolgozatodhoz. Ha tudsz parafrázist készíteni, akkor a könyv tartalmát úgy tudod átültetni a dolgozatodba, hogy minden részhez, fejezethez az kerüljön a könyvből, ami oda tartozik. Egy egész könyvet tudsz feldolgozni úgy, hogy az olvasás-értelmezés során 4-5, 10-12 sorban összefoglalod a részterületeket és a dolgozatod megfelelő fejezetéhez emeled. Amikor kész vagy a könyvvel, jöhet a következő könyv, hasonló módon feldolgozva, hasonló módon parafrázist készítve belőle. Így, mire a dolgozat végére érsz,színes, sokféle szakirodalmat fog tartalmazni a műved. A saját szavaiddal dolgoztad fel azokat, nincs plágium, mivel le is hivatkozod ezeket.

No ezért van szükséged a parafrázisra és nem a parafrászra.


762 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page