top of page

Vizsgaidőszak és plusz kilók


Vizsgaidőszakban elég gyakori, hogy a könyv felett görnyedsz és eszement tempóban próbálod behozni ,amit év közben nem sikerült megtanulnod. A hajnalig tartó tanulás persze kísérőkkel is jár. Pótvacsora, majd később egy-egy rendelt pizza és természetesen csokoládé, amennyi csak belefér.

Nem csoda, ha a vizsgaidőszak végére sokszor a mérleg többet mutat, mint szeretnéd. Persze vannak szerencsések, akik hiába esznek többet, a genetika vagy a vizsgadrukk miatt megusszák a felesleges kilókat, de a többség nem tartozik közéjük.

Most olvastam egy cikket, az egyetemisták kilóival kapcsolatban készült tanulmányról. Egyre inkább úgy néz ki, az egyetemi évek plusz kilói már nem korlátozódnak a vizsgaidőszakokra, hanem végigkísérik a diplomaszerzés idejét.

A tanulmány szerint, melyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége készített, az egyetemisták 35 százaléka küzd súlyproblémákkal, ami valljuk be, nem kevés. A szövetség nem rég zárta le hároméves programját, az Energia-egyensúly Egészségprogramot Egyetemistáknak (E3). Az egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsítő programban 5174 hallgató vett részt. A BMI, vagy testtömeg index alapján több mint 1000 egyetemista túlsúlyosnak, közel 400 pedig alultápláltnak számított a program adatai szerint.

A hasi zsír aránya több egyetemistánál meghaladta az egészséges határértéket. Ők fokozott szív- és érrendszeri kockázattal számolhatnak, illetve anyagcserezavar, cukorbetegség és magas vérnyomás is kialakulhat náluk. A hasi zsír gyarapodásában élen jár a túlzott alkoholfogyasztás, eltüntetésében viszont segít a rendszeres, napi többszöri étkezés, a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás is. No meg a mozgás.

Jó hír, hogy a felmérés nem igazolta az egyetemisták körében a cukortartalmú ételek és a hasi elhízás fokozott kockázata közötti összefüggést.

Szóval elég a bulikon elfogyasztott alkoholmennyiséget visszavenni, viszont a vizsgaidőszakra jellemző, éjjeli csoki mennyiség maradhat. Legalábbis a felmérés szerint.

Mit mondhatnék. Próbáld ki, nálad beválik-e.


50 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page