top of page

Számvitel és közszféra


Miről írjál számvitel témában? Itt egy ötlet.

2016. nyarán kihirdetésre került az új számviteli törvény. A módosítások többsége a 2017-ben induló üzleti évtől lép hatályba, de alkalmazható már a 2016-ban induló üzleti évre is.

Érdemes a változásokat pontonként, egyesével átvenni. Minden változásnál fel lehet tüntetni, a korábbi gyakorlathoz, törtvényi rendelkezéshez kepést hol okoz ez problémát (elszámolás, nyilvántartás stb. terén) a közszféra számára.

Néhány példa kérdés:

„Kassó Zuzsa: Az állami feladat fogalma, az államháztartás számviteli rendje: A fejlett országokban régóta probléma a költségvetési szféra hatékonyságának növelése, az ehhez vezető legjobb út, ennek során:

- Hogyan lehet korlátot állítani a folyamatosan jelentkező, de a jövedelemtermelő képesség alapján indokolatlan igények kielégítésének, azaz hogyan lehet a költségvetési hiány növekedését megakadályozni?

- Hogyan lehet elérni, hogy a közszféra hasonló hatékonysággal működjön, mint a magán szféra?

- Milyen szabályok biztosítsák ezek megvalósulását, milyen allokációs módszert működtessenek?

- Hogyan lehet a hosszú távú követelések és kötelezettségek állandó számbavételét megoldani, ezzel a hosszú távú egyensúly megtartását biztosítani?”

forrás https://www.mkvk.hu/letolthetoanyagok/.../okk/2016/III.02_KezdiArpad_dia.pdf

Gondold végig:

  • Az idén júliusban kihirdetett új számviteli törvény segíti vagy gátolja a közszféra elszámolási tevékenységét?

  • Mely pontokon?

  • Ha nem érinti a közszférát az új törvény, akkor te mely számviteli rendelkezéseket alkalmaznád a közszféra számviteli politikájába?

  • Milyen egyéb jogszabályokkal kell figyelni a közszféra számvitelénél?

Amennyiben a közszférában dolgozol, akkor mindenképpen emeld be a dolgozatba a saját munkahelyed számviteli gyakorlatát.

Jó gondolkodást.


61 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page