top of page

Google, probléma, saját kutatás


Valamelyik reggel a rádiót hallgattam és egy érdekes hírre figyeltem fel.

A Google, ahol mellesleg 44 777 főt alkalmaznak, az alkalmazottak megtartása és az általuk végzett munka hatékonyságának növelése volt a kitűzött cél.

A világ vezető online birodalmánál megfigyelték, hogy az ebédidő után a munkavállalók munka iránti lelkesedése erősen csökken. Ez egy ismert jelenség, az ebéd után álalában mindenkinél beáll a kaja kóma. A Google ennek elkerülésére bevezette az étkezőben a csökkentett tányérméretet. Ez logikus is. Igen ám, de ezt nem CSAK a megfigyelésre alapozta a cég, hanem tudományosan kutatták is.

Amikor készíted a dolgozatod és szeretnél bele egy szép saját kutatást, neked is éppen ezt kell tenned. Tudományosan kell igazolnod például kérdőívvel egy problémát. Először is kell keresned egy problémát, majd a problémát pontosan meg kell fogalmaznod. Amikor ezzel megvagy, végig kell gondolnod, milyen kérdések visznek közelebb a megoldáshoz. Végül ezeket a kérdéseket egy kérdőívbe rendezve, majd elküldeni azokhoz, akiktől a válaszokat várod.

Nézzünk egy példát.

A probléma legyen a fiatalok látásromlása.

A probléma pontos megfogalmazása: A fiatalok mind szélesebb körben érintettek a látásromlásban, aminek a hátterében a napi szinten túl sok számítógép/okostelefon/tablet használat áll.

Kérdések:

  • Kiket érint a probléma egész pontosan? (kor, nem stb.)

  • Hány főt érinthet ez a probléma?

  • Hol (pl. ország, földrész, konkrét város stb.) érintettek inkább a fiatalok a látásromlás kérdésében?

  • Napi hány órás számítógép/tablet/okostelefon használat jelent már problémát a látás szempontjából?

  • Milyen jeleket észlel magán, akinek romlott a látása?

  • Mit lehet tenni a további romlás elkerülése érdekében?

  • Ismerik-e ezeket a módszereket?

  • stb.

Amikor összeszedtél 10-12 kérdést, amiről azt gondolod, hogy a rájuk kapott válaszok közelebb visznek a probléma megoldásához, akkor keress egy kérdőív kitöltő programot és állítsd össze a kérdőívedet. A válaszoknál törekedj arra, hogy lehetőség szerint 2-5 válasz közül lehessen választani a kitöltés során. A kérdéseket később a szakdolgozat írása közben még majd finomíthatod, egészen addig, amig ki nem küldöd kitöltésre. A kiküldés után már ne változtass rajta.

Akkor most meg kellene keresned a saját, szakdolgozathoz kapcsolódó problémádat.


76 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page