top of page

Már megint kérdőív…


A múlt héten több olyan dolgozattal találkoztam, ahol kérdőívet dolgoztatok fel az anyagban. Szinte egytől egyig mind azt mutatta, hogy hiányzott a készítés előtti tervezés. Pedig ez fontos lenne, figyelj rá!

A kérdőív túlmutat azon, hogy jól fogyasztható vele az oldalak száma a dolgozatban. A készítésének konkrét célja van. Amikor a már kitöltött kérdőívnél, a válaszok alapján sem áll össze a kép, miről is szól a kérdőíved, akkor nagy baj van. Nem mondom, hogy ez a helyzet, nem menthető, de egy csomó plusz energiát elvisz és az eredmény is finoman szólva, gyenguska lesz.

Használd a csekklistát! A múlt héten írtam róla. (itt)

Ezen kívül felejtsd el az olyan kérdéseket, amit csupán kíváncsiságból teszel fel a válaszadóknak, de nem visz közelebb a hipotézis igazolásához, illetve nem kapcsolódik a dolgozat egyik részéhez sem. Itt nincs helye a kíváncsiskodásnak, mivel a kérdőív a dolgozat melléklete lesz. Látszani fog minden kérdése, így a válaszokat is fel kell dolgoznod, minden kérdés esetén. A kíváncsiságból feltett kérdésekre érkezett válaszok ki fognak lógni a sorból, és ha nem illenek a többi kérdéshez, akkor még a kérdőív minőségét is lerontják. És a dolgozatod minőségét is. Felejtsd el ezeket a kérdéseket.

A másik. A kérdések milyensége. A kérdőív nem azért van, hogy a válaszadók megélhessék önkifejezési vágyukat és szabadon mindenféle adatot irogassanak be válaszként. Ilyen alapon megengedhetnéd nekik, hogy telerajzolják smile jelekkel a kérdőívet. Ha ez történik, megette a fene az egészet. Lesz egy csomó feldolgozhatatlan és összemérhetetlen válaszod.

A kérdőívnél Te vagy a főnök. Te vezeted a válaszadókat, neked kell tudnod, mire és milyen válaszokat vársz tőlük. Ezt pedig csak úgy érheted el, ha pontosan tudod, mi az az egy mondat, ami leírja a kérdőíved célját.

Ne engedd el a kitöltők kezét. Adj nekik válasz lehetőségeket. Olyan lehetőségeket, amiket azután Te mérni tudsz és valami tendenciát láthatsz majd belőlük a feldolgozás után.

Csak jól megfogalmazott, logikus kérdéseket tartalmazó kérdőívet lehet jól kitölteni, megfelelően elemezni és használni a dolgozatban. A kérdéseknél ne a mennyiségre, hanem a minőségre menj rá.


417 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page