top of page

Hogyan keressünk és találjunk munkát (tanácsok végzősöknek)


A munkapiacon való érvényesülés – tudásunk és képességeink sikeres „eladása”, ezért ezt jól kell csinálnotok.

Sikereket akkor tudtok elérni, ha ismeritek a piacot, szerkezetét és működését. Csak ti, és senki más, döntitek el milyen munkát válasszatok és milyen feltételekre bólintotok rá. Önállóan kellesz megkeresnetek a potenciális munkaadókat és eljutnotok hozzájuk felvételi beszélgetésre.

Ehhez reálisan kell értékelnetek lehetőségeiteket, ki kell választanotok a munkakeresés módját, logikusan és érthetően meg kell fogalmaznotok önéletrajzotokat, ami egyben névjegykártyátok is lesz. Ezután ki kell dolgoznotok saját terveteket, hogyan fog ez az önéletrajz eljutni a potenciális munkáltatókhoz.

A felvételi beszélgetés során jó benyomást kell kelteni és a munkaadónak látnia kell azt, hogy megfelelően el tudod majd látni feladataidat, megbízható munkaerő leszel. Emlékezzetek arra, hogy a munkáltató cégek szakképzett és profi munkaerőt keresnek.

A siker a munkakeresésben önbizalmatoktól, szakképzettségetektől függ és attól tudjátok-e hol kell keresni állást. Pontosan erre a célra alakultak az álláskereső portálok, mint a Jooble, ahol minden interneten elhelyezett állásajánlat elérhető egy kattintásra. Akár diákmunkát kerestek, akár bármilyen más pozícióról van szó.

Ezenkívül nem árt, ha figyelembe vesztek néhány jó tanácsot:

1. A karrier kezdetén fontos a visszafogottság és jó modor. A szarkazmust és humoros fellépést hagyjátok későbbre.

2. Felvételi beszélgetésre hivatalos öltözékben illik megjelenni. A piercing és tetoválás lehet, hogy személyiségedhez tartoznak, de a munkahelyen az ottani dress-kódhoz kell igazodnod.

3. A felvételi beszélgetés előtt érdemes megismerni a céget és azt a szférát, amiben dolgozni szeretnél.

4. A felvételi beszélgetés elején ne beszélj a fizetésről. Ha hosszasan beszélgetnek veled és további beszélgetésekre hívnak, ez annak a jele, hogy érdeklődnek irántad. Minél később merül fel a fizetés kérdése egy felvételi beszélgetésen, annál jobb.

5. Internetes profilod: a legtöbb munkáltató cég megnézi internetes profilodat, így fontos, hogy ne legyenek rajta meztelen fotók, cenzurálatlan kifejezések és más dolgok, melyek taszíthatják őket.

Tehát, aki keres, az talál.

Higgyetek magatokban, ne féljetek a nehézségektől, bátran vegyétek az akadályokat céljaitok felé – és minden sikerülni fog.


83 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page