top of page

Hogyan válasz ábrákat a kérdőívedhez?


A szakdolgozatoddal a tárgyi tudásodról, a tanult terület ismeretéről adsz számot. Megírod és cserébe kapsz egy diplomát. De ez utóbbi, a jelenlegi mondandóm szempontjából nem fontos.

Szóval, amikor kérdőívet is készítesz, akkor az értékeléshez ábrákat fogsz használni. Az ábrák célja a szöveges leírás értelmezésének segítése. Ennek megfelelően a feliratoknak jól láthatónak kell lennie. Minden kis számot el kell tudni olvasni, különben feleslegesen illesztetted be ezeket a dolgozatodba. Nem erősíteni, hanem gyengíteni fogja a szöveged. Sok dolgozatnál látom, hogy az ábratípus választás sem szerencsés. Akár már itt, ezen a ponton eldőlhet, hogy az ábrák gagyin néznek ki, semmi közük a tudományos munkához. Értem én, hogy fel szeretnéd dobni a kinézetet, de a rózsaszín vagy UV hatás nem biztos, hogy jó választás. Törekedj inkább az egyszerűségre.

Rossz és rossz példák

Ugyanazon adattartalommal és ugyanazon programmal készítettem mindegyiket. Kizárólag a diagram típusán, színén és designhatásain változtattam.

Először néhány rossz példa

Jó példák

Látod a különbséget? A szín és az ábra formátum választás sokat jelent. Érdemes kipróbálni egy-egy diagramnál több formát és színt is, mielőtt véglegesíted.


73 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page