top of page

Honnan tudhatod, hogy elég és megfelelő szakirodalmat találtál?


Szakdolgozat írásához, nem meglepő módon, szakirodalomra is szükséged lesz. Ezzel gondolom nem árultam el nagy újdonságot.

Többeteknél visszatérő problémaként látom azonban, hogy nagyon el tudtok rugaszkodni a realitástól. Ilyenkor a talált szakirodalomból csak bizonyos részeket dolgoztok fel a témához kapcsolódva, azt viszont túlzottan is. Ettől az egész dolgozat túl elméletire sikeredik vagy bizonyos részek teljesen kimaradnak a feldolgozásból.

Honnan tudhatod, hogy jó úton jársz az anyaggyűjtésben? Honnan tudhatod, hogy a szakirodalmad megfelelő és elég lesz?

Amikor nekilátsz az anyaggyűjtésnek, nem biztos, hogy fogod tudni. A munka elején egyetlen kiindulási pontod lesz. Ez pedig az iskola tartalmi-formai elvárásában közölt és elvárt szakirodalom mennyiség. Ez lesz az alap. Ha itt meg van adva minimum mennyiség, akkor ebből indulj ki. Ennyi szakirodalommal számolj az elején.

Ha nincs megadva minimum mennyiség, akkor nem kaptál sok kapaszkodót. Ilyen esetben próbálj meg összeszedni 5-7, a területedhez kapcsolódó könyvet és 2-4 szakcikket. Ez elegendő lesz az induláshoz. Ezt tedd meg rögtön a témaválasztáskor.

Később, ez a lista még változni, bővülni fog. Legközelebb akkor érdemes a szakirodalom gyűjtéssel foglalkozni, amikor már kész a vázlatod. Ilyenkor kell még összeválogatnod az induláskor összeszedett könyvek, cikkek mellé, minimum 10-20 könyvet, szakcikket. Ha a területedre bőven találsz anyagot, akkor inkább válogass többet. Egyszerűbb később elhagyni a felesleges szakanyagot, mint utólag, plusz időt tölteni az ismételt kereséssel. Ezen a ponton ugyanis még mindig nem biztos, hogy melyikre lesz szükséged tényleg és melyikre nem. A vázlat feldolgozása, az írás megkezdésekor lesz tiszta a kép. Addig ne törölj irodalmat és ne is keress újabbakat. Ráérsz ezt megtenni akkor is, amikor a könyvek feldolgozása közben rájössz, mely irodalmakban vannak átfedések a te témád szempontjából.

A szakdolgozatírás elkezdésekor annyit tegyél meg, hogy az összegyűjtött cikkeket, könyveket csoportokba rendezed. A rendezés alapját az adja, hogy milyen részterületeket érintesz a témádon belül. Ellenőrizd le, hogy minden csoportban van-e, jutott-e elegendő irodalom. Amelyik témarészhez túl kevésnek érzed, ott még keresned kell anyagot. Ilyenkor jó megoldás a szakcikkek vadászása. Ezek többsége elérhető a neten és a tartalmuk is friss, új keletű. Szépen ki fogják egészíteni a szakkönyveidet.

Kérhetsz segítséget a konzulensedtől is. Ő nagy valószínűséggel követi a szakmai híreket, a területi aktualitásokat.

Összefoglalva. Az elején nem biztos, hogy tudni fogod, mennyi irodalom lesz elegendő és megfelelő. Ez normális. A vázlat elkészülte után, amikor a részterületeket is ismered már, akkor derülhet ki, hol lesz szükséged még plusz anyagra,illetve melyik részhez találtál túl sok könyvet, szakcikket.

A szakdolgozat írása közben ez még mindig változhat. Ez is normális. De itt, ezen a ponton már főleg csak finomítod a szakanyagot, illetve pontosítod.

A szakanyag akkor elegendő, ha megfelel az iskola tartalmi és formai elvárásának és a témád minden részterületét érinti.


180 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page