top of page

Plágium mentesen? De hogyan?


Minden félévben előkerül a plágium kérdése. Mindenki úgy gondol rá és úgy kezeli a plágiumot, mintha valami sunyi kis szörnyet, mely belopózott a sorok közé. Senki sem hívta, mégis ott van. Állandó rettegést, kétséget okoz neked, aki írod éppen a szakdolgozatodat. Folyamatos ellenőrzésre késztet, amivel rengeteg időt veszítesz menet közben.

De valójában miért is van ez így? Nem kell rettegned a plágium gyanújától és az ellenőrzéssel járó időveszteségtől.

Elegendő megértened a plágium lényegét, így már a dolgozat elejétől elkerülheted azt.

Kezdjük az alapoknál. A szakdolgozatod arról szól, hogy használsz szakirodalmat és azt saját kutatással kiegészíted. Azaz a szakirodalmat átülteted a gyakorlatba. Azaz saját kutatással egészíted ki azt. Mi lehet saját kutatás? Kérdőív, interjú, megfigyelés stb.

A plágium értelemszerűen a szakirodalom feldolgozásánál kerül a képbe. Plagizálsz, ha

  • szó szerint veszel át szövegrészeket a szerző megjelölése nélkül

(ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy egy mondatról van szó vagy egy egész oldalról, esetleg egy egész fejezetről)

  • szó szerint idézel, de nem jelölöd, hogy idézetről van szó

  • nem mutatod meg, hogy a dolgozatodban használt irodalmak, pontosan hol jelennek meg a szövegben.

  • más dolgozatát másolod le.

A plágium elkerülésekor semmi másról nincs szó, mint hogy ne lopj szöveget mástól! Ez nehéz? Nem hiszem. A kérdés, hogyan tudsz úgy nem lopni, hogy más is, például a konzulens is, elhiggye neked ezt. Elhiggye neked, hogy, ahol nincs hivatkozás a dolgozatodban, az a te munkád és nem valahonnan elcsent gondolatokat írtál le.

Pontosan a következőket kell tenned, annak érdekében, hogy elkerüld a plágiumnak még a gyanúját is.

  • Szó szerinti idézet esetében használd az idézőjelet! Rögtön az idézet után írd be a forrást, ahonnan vetted azt a mondatot, bekezdést. Ne feledd a pontos oldalszámot se, azt is tüntesd fel. (Ne idézz túl hosszan és túl sokat! )

  • Könyv, folyóirat feldolgozásánál az anyag átolvasása után fogalmazd meg saját szavaiddal, saját stílusodban, amit olvastál. Ezt írd a szakdolgozatodba és hivatkozd le.

  • Adott könyvből, folyóiratból származó feldolgozás forrását mindenhol tüntesd fel a dolgozatban. (Minden fejezetnél, minden oldalnál, ahol csak használod azt a szakirodalmat, tüntesd fel a forrást. Nem baj, ha sokszor szerepel ugyanaz a forrás)

  • Amint valakinek a művéből dolgozol és az ezzel kapcsolatos első mondatot leírtad a dolgozatodba, azonnal írd mögé a hivatkozást is. Váljon rutinná ez írás közben.

  • Ne másolj más dolgozatából, mert nem tudod valójában, melyik irodalomból, mit dolgozott fel.

Összegezve:

Amit valaki már leírt például egy könyvben, és te elolvastad, sőt le is írtad a dolgozatodba, HIVATKOZD LE!

Ennyi az egész. Ha ezt írás közben következetesen alkalmazod, plágiummentes lesz a dolgozatod. Plágiumkereső programra sem lesz szükséged, azt garantálom.


424 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page