top of page

Gyorsírás? Jó lenne nem?


A dolgozatírás közben biztos többször megfordult a fejedben, hogy milyen jó lenne, ha az oldalak száma és tartalma olyan gyorsan növekedne, mint ahogy szeretnéd. Néhány nap alatt elkészülhetne így végre az a 30, 40, 50, esetleg 70 oldal. Sajnos nem mindenkinek adatik meg az a fajta képesség, hogy gördülékeny stílusban, könnyedén írja le a gondolatait. Még nehezebb a feladat abban az esetben, ha olvasni kell mások által megírt anyagokat és ebből kell előállítani újabb tartalmat. Tipikusan ilyen helyzet ugye a szakdolgozatírás. Olvasol, olvasol aztán írsz. Illetve szeretnéd gyorsan leírni, amit már megértettél az olvasottakból.

Mit tehetsz ha nem haladsz olyan gyorsan az írással, mint ahogy szeretnéd? Valódi gyorsírásra nem tudlak megtanítani, de néhány ötletem azért van, hogyan gyorsíthatnád meg a szakdolgozatod írását.

Először is dolgozz tematikusan. Mire gondolok? Válaszd ki előre milyen szisztéma mentén haladsz. Például jó módszer a könyvenkénti, cikkenkénti feldolgozás. Ilyenkor nem a dolgozatod fejezetei alapján haladsz sorban, hanem szakirodalmanként. Minden szakirodalomban, ahol találsz anyagot, elhelyezed azt a fejezeteidben. Ha több fejezethez is kapcsolódik anyag abból a könyvből, akkor több fejezetbe, ha csak egyhez, akkor egy fejezetbe. Amikor kész vagy egy könyvvel, veheted elő a következőt.

Arra is figyelj, hogy a könyvek esetében nem feltétlen lesz szükséged a teljes anyagra. Nem kell a teljes könyvet átolvasnod. Elegendő lesz azokat a fejezeteket feldolgoznod, melyek kapcsolódnak az anyagodhoz.

Gyorsíthatod úgy is az írást, hogy bizonyos könyvek feldolgozását kiadod valakinek. Majd az így elkészült anyagból kiemeled, amire szükséged van a dolgozatodban és azt írod meg.

Kérdőív esetén a teljes kérdőív készítést átadhatod, így neked már csak a kérdőív eredmények értelmezésével és feldolgozásával kell foglalkoznod. Amikor pedig kész a dolgozatod, a végső korrektúrázást is átadhatod másnak. Így nem neked kell leellenőrizned több órán keresztül a formai beállításokat, a hivatkozások megfelelőségét.

A fent leírtakkal tudod gyorsítani a szakdolgozatírást.


115 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page