top of page

A túl sok, az sok, avagy a felhizlalás veszélyei.


Biztos megvan az az érzés, amikor tudod, hogy a következő kocka csokit már nem kellene megenned, de mégis megteszed. Ha nálad még nem volt ilyen, akkor az ismeretségi körödben tuti előfordult ez a szitu. A szakdolgozatodra lefordítva, vajon tudod-e, mikor jön az a plusz sor, amit már nem kellene leírnod? Hol van az a pont, amikor abba kell hagynod a szakirodalom keresést és dolgozatba illesztését? Hol van az a pont, amikor már nem kell tovább hizlalnod a dolgozatod szövegét?

Egyáltalán miért gond, ha túlhizlalod a dolgozatodat?

Először is elnyomod a lényegi mondandót. Mint a képen szegény fickót a nő. A szakdolgozatban bármilyen furcsán is hangzik valamilyen problémáról írsz, amit részben vagy teljes egészében megoldasz, mire az írás végére érsz. Kell a körítés is persze, de nem lehet túlsúlyban a dolgozatodban, nem lehet dominánsabb, mint a fő mondandó.

Másodszor a túl sok mellébeszélés gyengíti a dolgozat minőségét. Ha túl sokat beszélsz, akarom mondani írsz lényegtelen részletekről, miközben a következtetések, a saját véleményed nem derül ki érzékelhetően, az nem szerencsés. Olyan ez, mint amikor Józsi/Béla/Aranka csak mondja, mondja a magáét, amikor meglát, rád önti a locsogását. A végén úgy érzed szétmegy a fejed a sok dumától, de fogalmad nem lesz, miről is beszélt valójában.

Harmadszor a sok rizsát senki sem szereti olvasni, a konzulens sem.

Mit tehetsz tehát, hogy elkerüld a szakdolgozat túlhízlalását?

Ne etesd feleslegesen! Ne dagaszd a sorokat csak azért mert szükséged van még 100-200-1000 karakterre. Ezt úgy érheted el például, ha még az írás elején megpróbálod helyesen felmérni, melyik részhez nagyjából, mennyi szakirodalomra lesz szükséged. Azon felül akkor se kezdj el olvasni újabb szuper cikkeket, ha nagyon tetszenek. Majd elolvasod ezeket, ha leadtad a szakdolgozatodat és meg is védted. Csak akkor érdemes újabb cikkekhez nyúlni, ha valamiért az első körben kiválasztott anyagok nem hozzák, amit elvártál tőlük.

A másik lehetőség, hogy próbálj meg minőségi könyvekből, cikkekből dolgozni. Keress lehetőleg minél frissebb szakanyagot. Nézd meg a témádban milyen új kutatások jelentek meg, milyen új irányokat vizsgálnak. Ezek miben térnek el a korábbi eredményektől. Hol kapcsolhatók össze a te témáddal? Mi az, amit ezekből te újdonságként ki tudsz emelni a dolgozatodban?

A dolgozat felhízlalása ellen a legjobb megoldás, ha már az elején figyelsz a szakirodalom mennyiségi és minőségi összetételére és arányaira. Mert hát ugye, mégis csak jobb, ha nem egy dagadék, hanem egy karcsúbb, de mondandójában izmosabb szakdolgozatot adsz le.


55 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page