top of page

Mi újság a jogszabályokkal?


A szakdolgozat készítésekor valamilyen, a területhez kapcsolódó szakirodalmat kell feldolgoznod. Ezek többsége szakkönyv, szakcikk, illetve jogszabály. Vannak azonban olyan szegmensek, melyeknél a szakirodalom jelentős részét nem a szakkönyvek, hanem a jogszabályok alkotják. A kérdés az, ezeket hogyan lehet jól feldolgozni a szakdolgozatban?

Először nézzük meg, milyen területeken fordulhat elő, hogy a jogszabályok alkotják a szakirodalom fő részét. Tipikusan ilyen a jog, a számvitel, az adótanácsadás, a könyvelés. Emellett a környezetvédelem, illetve az építészet is kínál számos olyan témát, ahol főleg a jogszabályok elemzésére kell hagyatkoznod. Jellemzően ilyen a környezetvédelem esetében a különféle mérések ügye, illetve építészetnél a beépíthetőség szabályozása. Valamint szinte minden szakterületen adódhat olyan téma, ahol valamilyen jogszabály betarthatóságát, napi gyakorlatba ültetését, alkalmazhatóságát vizsgálod vagy esetleges kritikáját fogalmazod meg.

Mit lehet egy törvény elemzéséről írni 30,40,50 oldalon keresztül? Konkrétan a jogszabályról magáról nehéz ennyi anyagot összehozni. Nehéz csak ezzel megtölteni egy szakdolgozatot. Ez alól kivétel lehet, amikor egy jogszabály tartalmi, szerkezeti változását vizsgálod meghatározott időtartamon belül. Például a PTK változását 1990 és 2010 között. Majd a leírt változások alapján kritikát fogalmazol meg arról, mely változtatásnak volt pozitív hatása és melynek nem.

Sokkal egyszerűbb, ha a kiválasztott jogszabály(oka)t konkrét eseteken keresztül mutatod be. Vegyük például a könyvelés, adózás területét. Tegyük fel, olyan témát választottál, mely az adózási rend betartásának és az adóellenőrzés területének jogszabályait vizsgálja. Ennek bemutatásához első lépésként szedd össze a kapcsolódó jogszabályokat, majd adj ezekről áttekintő leírást, amilyen részletesen csak lehet a szakdolgozatodban.

Ezután jöhet a konkrét esetek feldolgozása. Válassz ki 6-10 olyan megtörtént esetet, amik kapcsolódnak adott jogszabály(ok)hoz. A legjobb megoldás, ha olyan ügyeket választasz, amelyeknél te is közreműködtél. Például gyakorlaton voltál egy könyvelő vagy könyvvizsgáló cégnél, ahol belenézhettél különféle adózási esetleírásokba. Ha ilyen jellegű gyakorlaton nem voltál, akkor próbálj meg szakújságokból összeválogatni eseteket.

A kiválasztott eseteket mutasd be a témád szempontjából. Törekedj arra, hogy minél részletesebben írd le az egyes adóügyeket. Vázold fel az alaphelyzetet, majd ismertesd az adóeljárás teljes folyamatát, végül mutass rá, mi jelentett problémát adott esetnél. A jogszabály mely részét volt nehéz betartani.

Amikor ezekkel megvagy, jöhet a következtetések levonása. Azaz, az esetek a jogszabályok mely hiányosságaira mutatnak rá, hol lenne érdemes változtatni ezeken.

A fenti logikát bármely olyan területre átültetheted, ahol a szakdolgozati téma jogszabályok bemutatására, elemzésére épül.


77 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page