top of page

A világ legnagyobb marhahús-termelői


témaajánló: A marhahús túltermelésének hatásai

szak: agrárgazdaság, állat-egészségtan, takarmányozástan, közgazdaságtan, környezetvédelem, egészségügy (ember)

Az élelmiszer túltermelés és azon belül a hús túltermelés egyre inkább előtérbe kerül és egyre több ellenállást vált ki a klímavédők körében. A marhahús termelés azonban nem csak ilyen szempontból vizsgálható. Néhány statisztikai adat a területről, hátha te is kedvet kapsz a téma feldolgozására a saját szakodon.

forrás: statista.com

Az Egyesült Államok termeli a legtöbb marhahúst a világon. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet 2019. évi előrejelzései szerint az ország várhatóan 12,7 millió tonna marha- és borjúhúst termel ebben az évben.

A második helyen áll Brazília, ahol várhatóan 10,2 millió tonna termelése várható. Brazíliát jelenleg bírálják a nagyszabású szarvasmarha-ipar miatt, amely jelentősen növelte az erdőirtást az Amazonas esőerdeiben, és részben felelős az országban jelenleg zajló szélsőséges tüzekért is. Az Amazonas területén a legtöbb tüzet jellemzően a mezőgazdasági parcellák égése okozza.

Marhahús termelésben Brazíliát az Európai Unió követi 2019-ben 7,8 millió tonnával, majd Kína következik 7,4 millió tonnával.

A listán meglepő módon India áll az 5. helyen. Annak ellenére, hogy az indiaiak többsége hindu, a tehén szent állat náluk, levágásuk magas bírság kiszabásával jár. A magas értékre a magyarázatot a vízi bivalyok nagyszámú vágása adja meg, amit olyan országokba exportálnak Indiából, mint Vietnam, Egyiptom, Malajzia és Szaúd-Arábia.


21 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page