top of page

Te melyik országban dolgoznál szívesen?


Hol a legjobb a munka- magánélet egyensúlya?

Az OECD 38 országban vizsgálta a munkaidő és a fennmaradó szabadidő hosszát. A 2018-ban közzétett adatok alapján a legjobb értékek Hollandiában jöttek. Itt a munka magánélet egyensúlyra adódó érték (Better Life Index) a legmagasabb. Az itt munkát vállalók közül csupán 0,5%-a dolgozik hetente 50 vagy annál több órát. A napi szabadidő pedig 15,9 óra, ami elég kedvező, még az alvásra és az egyéb kötelező napi teendőkre szánt idő levonása után.

Hollandiát követi Dánia és Franciaország. Törökországba viszont ne menj dolgozni, ha pihenni is szeretnél valamennyit! A munkavállalók több mint harmada dolgozik hetente 50 óra felett. Naponta átlagosan 12,6 órájuk marad alvásra és egyéb szabadidős tevékenységekre.

És itthon mi a helyzet? A középmezőnyben vagyunk. Magyarországon csupán a lakosság 3 % -a dolgozik heti 50 óránál többet, ami jóval alacsonyabb az OECD 11 %-s átlagánál. Szabadidőre átlagosan 15,1 óra jut naponta. Ez nem is hangzana rosszul, viszont a jövedelmeket is vizsgálva Hollandia jócskán megelőz minket.

Angliában a Better life Index csupán 6,2. Itt a lakosság 12 %-a dolgozik heti 50 óránál többet, így kevesebb szabadidejük van átlagosan, mint a hollandoknak vagy a magyaroknak. Viszont a bevételek jóval magasabbak mint a magyar és a holland bevételek.

És hát valljuk be, a szabadidő jó dolog, de a jövedelem sem mindegy, ha külföldi munkahelyet választasz.


16 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page