top of page

A Pomodoro technika segíti a koncentrálást.


A Pomodoro szó az olaszul tanulók számára ismerős lehet és a budapestiek is valószínűleg tudják, hol található a Pomodoro étterem a belvárosban. Emellett azonban a pomodoro szó egy technikát is takar, mely az időgazdálkodáshoz köthető.

A technika a múlt században jelent meg és Francesco Cirillo nevéhez köthető. Sokan alkalmazzák hatékonyan, de sokan kritizálják is a módszert.

A kérdés, hogy neked megfelelő-e a tanulás, a szakdolgozat készítése közben. Hát ez attól függ, milyen stílusban szeretsz tanulni és mennyire vagy képes huzamosabb ideig egy dologra összpontosítani. Okoz-e problémát neked a hosszabb ideig tartó koncentráció?

A módszer célja a figyelem maximális fenntartása és a kreatív frissesség biztosítása munkavégzés/tanulás közben. Ezzel lehet biztosítani a feladat gyorsabb befejezését, a gyorsabb tanulást, miközben nem fáradsz el szellemileg annyira.

A módszer lényege nagyon egyszerű. 25 perc fókuszált figyelem után tarts 5 perc szünetet. A 25 perces „koncentrálási időt” nevezik Pomodoronak. A negyedik 25 perc után, 5 perc szünet helyett 15-20 perces szünet következik.

Egy-egy 25 perces blokk után fel kell írnod, mennyit haladtál (például 1 oldal átolvasása és megértése vagy 6 új idegen szó memorizálása) De ami még fontosabb, az elején figyelned kell, hogy a 25 perc alatt hányszor éreztél erős késztetést arra, hogy elhalaszd a feladatot vagy más feladatba kezdj bele, mert nincs kedved az egészhez.

A gyakori szünetek frissen és koncentrált állapotban tartják a gondolataid. A módszer egyszerűen használható, csak egy stopperre van szükséged hozzá és az eredmények elég gyorsan, 1-2 napon belül jelentkeznek. A technika teljes elsajátítása, „rögzülése” hét és húsz nap közötti folyamatos használat esetén történik meg.

Különösen eredményes a módszer, ha sok és sokféle tanulandód van egyszerre (vagy szakdolgozat leadása előtt állsz) és rövid a határidő mindegyik esetében. A Pomodoro technika segítségével kicsit kényszerítve vagy az erősebb koncentrációra és az időtartamok betartására.

És ami fontos, ha betartod a 25 perces „pomodorok” idejét a szünetekkel kisebb az esély, hogy a figyelmed elkalandozzon a Facebook vagy az Instra irányába. Hatékonyabb lesz a tanulásod és minimalizálhatod a halasztásra vagy egyéb figyelem elterelésre fordított időt is. Ami ugye nem rossz vizsgaidőszak előtt.


29 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page