top of page

Kérdőív csere-bere


Kérdezz-felelek hét!

Felmerült a Kérdezz-felelek! héten egy kérdés, amit elsőre nem is értettem, kétszer kellett elolvasnom.

A kérdés arra vonatkozott, hogy: lehet-e kérdőíveket cserélgetni?

Mármint, hogy …-futott át az első gondolat a fejemen – egy dolgozaton belül? De aztán rájöttem, az illető arra kérdezett rá, hogy egymás között tudtok-e /lehet-e ugyanazt a kérdőívet cserélgetni. Felhasználhatjátok-e ugyanazt a kérdőívet két szakdolgozathoz?

Igen, fel lehet használni más kérdőívét a dolgozatodban, a következő néhány szempont figyelembevételével.

  • Hivatalosan közzétett, publikált eredményeket tartalmaz a kérdőív, amit valamilyen minta alapján készített a felhasználó és az eredetét igazolni is tudja. Ezek jellemzően nemzetközi vagy hazai nagyobb kutatások, felmérések.

  • Hivatalosan közzétett, publikált eredményeket tartalmaz a kérdőív, amit összehasonlításra használsz. Például a te vizsgált célcsoportodnál is ugyanazokat vizsgálod.

Ezeket ugye mondanom sem kell, hogy le kell hivatkoznod a dolgozatodban!

  • Más által készített, de nem feltétlen publikált kérdőívről van szó, ami éppen azokat a kérdéseket tartalmazza, amiket te is szeretnél megkérdezni a saját célcsoportodnál.

Ezek azok a bevett esetek, amikor használhatsz más által készített kérdőívet.

Viszont ne használd fel az évfolyamtársad hasonló témájú kérdőívét csak azért, mert olyan jónak tűnik vagy mert nincs kedved összeállítani a sajátodat.

Biztos, hogy nem fog passzolni a te szakirodalmi feldolgozásodhoz, illetve a hipotézisedhez.

(Kivéve, ha mindketten teljesen ugyanazt írjátok, ugyanarról a témáról, ugyanolyan szerkezetben. De erre azért spontán elég kicsi az esély.)

A kérdőív a te témádhoz és hipotézisedhez kell, hogy illeszkedjen. Azért, mert más már elkészített egy hasonló kérdőívet, még nem biztos, hogy neked is jó lesz az anyagodhoz. Azért, mert a másik kérdőív is az utazási szokásokról szól például, még nem feltétlen lesz jó a te turizmus szakdolgozatodhoz.

Szerintem ne cserélgessétek egymás között a kérdőíveket, csak abban az esetben, ha felismertétek és megértettétek, mi a lényege a másik kutatásnak és hogyan kapcsolódik a másik dolgozat szakirodalmához. Megértettétek, miért azokat a kérdéseket választott a másik.

Ezek nélkül ugyanis valójában nem időt nyertek a kérdőív átvételével, cserélésével, hanem időt veszítetek.

Sokkal egyszerűbb összeállítani egy új, rövid kérdőívet, mint egy átvettet alakítgatni.


26 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page