Amitől a konzulens beájul

March 4, 2016

 

A konzulens ember, ha hiszed, ha nem.

Nem, nem terrorista, akinek egyetlen fő célja, hogy  téged kikészítsen. Nem is űrlény, aki érthetlen, galaktikus nyelven nyomja a jobb füledbe a teendőket.

- Na jó, ez utóbbi előfordulhat -

Ő csak azt szeretné, ha zökkenőmentesen és minimális problémával leadnád a dolgozatodat.

 

Nézzük mitől ájul be egy konzulens. Kezdjük a negatív példákkal.

 

Negatív beájulások

 

 • Amikor már a negyedik konzultációra mész el úgy, hogy ismét nagymamád született és ezért nem tudtál készülni. Ha állandóan valamilyen kifogással jössz, miért nem készültél, akkor az egyértelműen annak a jele, nem érdekel a saját szakdolgozatod. Ha téged nem érdekel, a konzulenst, miért érdekelné?

 • Amikor lövésed nincs a szakod, szakirányod alap kifejezéseiről. Nincs annál elszomorítóbb, mikor éveken keresztül hallgattál valamilyen tárgyat és a végén fogalmad nincs az alapokról. A választott témához kapcsolódó alapfogalmakat nézd át. Ha nem érted, lehet, hogy érdemes más témát választanod.

 • Amikor elmagyarázod neki, amit ő tanít. No komment.

 • Amikor világmegváltó, de kivitelezhetetlen ötlettel álsz elő a választott témán belül.  A témád kidolgozása egyértelműen megmutatja, menyire vagy otthon a területen. Ha olyan ötlettel állsz elő, mely nem megoldható, akkor abból az látszik, hogy nem ismered a témádat. Nem jól mérted fel, miről lehet írni, illetve miről nem.

 

Pozitív beájulások

 

 • Ha készültél. No komment.

 • Amikor látszik foglalkoztál az anyaggal. Legalább az kiderül, hogy a témán belül melyik részterülettel szeretnél foglalkozni. Látszik, hogy jól el tudod határolni azt a részterületet a teljes témán belül.

 • Ha nem lopod az idejét olyan kérdésekkel, amik le vannak írva a tartalmi, formai elvárásoknál. Neked is, neki is ciki, ha ilyesmivel töltitek a konzultációt, ahelyett, hogy értelmes, tartalmi kérdésekkel foglalkoznátok.

 • Ha van vázlatod, az már sok mindent elárul, hol tartasz a téma feldolgozásában. A vázlatnak minden konzulens örül. Ebből látja, milyen logika mntén gondolkodsz. Könnyebben tud segíteni is.

 • Amikor látszik, el akarod készíteni a dolgozatot. Gondold el, van egy tanár, aki szereti amit oktat. Örül olyan diáknak, aki szintén szereti, vagy legalábbis érdeklődik ez után a téma után. Nagyobb lelkesedéssel fog segíteni neked, mint egy olyan diáknak, aki csak túl akar lenni a dolgozaton.

 • Amikor  van irodalmad, és már csak bizonyos részekhez kell az ő segítsége. Például valamelyik fejezethez szükséged lenne egy új cikkre és szeretnéd, ha ő ajánlana. Pozitív érzés, ha nem tőle, a konzulenstől várod  a teljes irodalmi kutatást. Megjegyzem, az a konzulens, aki szerelmese a saját tárgyának, örömmel ad irodalmat, bőven.

 • Tervezel saját kutatást és ötleted is van hozzá, mi legyen benne. Nincs is annál jobb, mikor tudod, érted, miért éppen az interjút választottad a dolgozatodhoz. Meg tudod magyarázni, kivel, miről és miért készíted el. Kérdőívnél, illetve gyakorlati példa esetében ugyanez a helyzet. Tudd megmagyarázni, miért éppen az a megfelelő választás.

Összsességében, ha látszik, nem tőle várod el, hogy a kezdetektől segítsen. Gondolj bele, arra nincs elég idő, hogy az összes, nála szakdolgozatot író diáknak fogja a kezét és a nulláról kezdje mindenkivel építeni a dolgozatot.

Azoknak fog inkább segíteni, akiknél látja maguktól is lépegetnek előre, nem mindig rá várnak.

 

Nem azt mondom, hogy vakon keresd a konzulensed kedvét. Azt viszont mondom, gondolkodj. Figyelj a jelekre és készülj fel a konzultációkra. Ne azzal menjen el az a rövid kis idő, hogy magyarázod a bizonyítványod és arról beszélgettek, mi nincs meg.

 

A szakdolgozat egy önálló munka, a tied és nem a konzulensé. Neki már van diplomája. Neked a szakdolgozat által lesz. Dobd be magad.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

February 12, 2020

February 11, 2020

February 5, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Follow Us
 • Pinterest
 • Facebook Basic Square