Prezentáció

April 13, 2016

 Amikor már a prezentációt készíted a szakdolgozat védéséhez, több szempontból is fellélegezhetsz. A dolgozatod már elkészült és a konzulens, valamint az opponens is véleményezte. Jöhet az utolsó kör, a védés.

A prezentációnál a következőkre figyelj!

 

1. Az idő

A védés során legtöbb esetben 10-15 perc áll egy-egy tanuló rendelkezésére. 15 perc nem sok. Nem lesz elég időd az egész dolgozatot bemutatni, csak abban az esetben, ha előre megtervezed, miről fogsz beszélni.

Maximum 10-15 dia ismertetésében gondolkodj! Ennyire lesz elegendő időd.

 

2. A diák száma

10-15 dia. Ennyire kell, hogy ráférjen az egész dolgozatod. Ezt legegyszerűbben úgy érheted el, ha végigveszed a főfejezeteket és mindegyiknél eldöntöd, nagyságrendileg milyen súllyal szerepel a dolgozatodban. Abból a fejezetből mit  kellene kiemelni tartalmilag. Milyen kulcsszavakat érdemes elmondani? Ne csak az oldalszámokat nézd egy-egy fejezetnél, hanem annak tartalmi súlyát is. Lehet, hogy az egyik fejezeted oldalszám szerint hosszabb, viszont tartalmilag onnan kevesebb lényegi mondandót emelsz ki, abból a fejezetből kevesebb diát készítesz. 

 

3. A diák tartalma

Nincs annál rosszabb prezentáció, amelynél minden dia tele van zsúfolva szöveggel. Egyrészt a tanárok ilyenkor a szöveget olvassák és nem rád figyelnek. Másrészt nem lesz túl áttekinthető és szemléletes az előadásod. Sokkal jobb megoldás, ha csak címszavakat, hívószavakat írsz fel egy-egy diára. Olyanokat, amelyek a dolgozatod kulcsszavai, illetve olyanokat, melyekről eszedbe jut, ott miről kell, miről szeretnél beszélni.

Fontos, hogy a diák sorrendje kövesse a dolgozatod logikai sorrendjét.

 

4.  A diák díszítése, animálása, ábrák elhelyezése

A szakdolgozat prezentálása az anyag bemutatásáról szól, a dolgozat tartalmának  ismertetéséről, nincs helye benne felesleges animációknak. "A kevesebb több" elv jobban érvényesül, az érthetőség fontosabb a díszítésnél.

Az ábrák közül is olyanokat válassz ki a dolgozatodból, melyek viszonylag egyszerűbbek, de beszédesek. Az oldalnyi Excell táblának nincs helye a prezentációdban. Idő sincs a tartalom bemutatására, akkor meg minek tennéd be az előadásodba.

 

5. Légy felkészült.

Ismerd a saját előadásod tartalmát, sőt tudd, melyik dia után melyik következik. 

Úgy készül fel, hogy lehetőség szerint fejből elő tud adni a prezentációt, így, ha valamilyen technikai probléma miatt nem láthatod az összeállított diasort, akkor sem kell kétségbeesned.

 

6. Mindig nálad legyen a labda

A prezentációdat te vezeted. Bármit kérdeznek a bírálók, válaszold meg, majd térj vissza mielőbb ahhoz, amiről te szeretnél beszélni és lépj tovább.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

February 12, 2020

February 11, 2020

February 5, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Follow Us
  • Pinterest
  • Facebook Basic Square