Hogyan válasz ábrákat a kérdőívedhez?

February 15, 2017

 

 

A szakdolgozatoddal a tárgyi tudásodról, a tanult terület ismeretéről adsz számot. Megírod és cserébe  kapsz egy diplomát. De ez utóbbi, a jelenlegi mondandóm szempontjából nem fontos.

 

Szóval, amikor kérdőívet is készítesz, akkor az értékeléshez ábrákat fogsz használni. Az ábrák célja a szöveges leírás értelmezésének segítése. Ennek megfelelően a feliratoknak jól láthatónak kell lennie. Minden kis számot el kell tudni olvasni, különben feleslegesen illesztetted be ezeket a dolgozatodba. Nem erősíteni, hanem gyengíteni fogja a szöveged. Sok dolgozatnál látom, hogy az ábratípus választás sem szerencsés. Akár már itt, ezen a ponton eldőlhet, hogy az ábrák gagyin néznek ki, semmi közük a tudományos munkához. Értem én, hogy fel szeretnéd dobni a kinézetet, de a rózsaszín vagy UV hatás nem biztos, hogy jó választás. Törekedj inkább az egyszerűségre.

 

Rossz és rossz példák

 

Ugyanazon adattartalommal és ugyanazon programmal készítettem mindegyiket. Kizárólag a diagram típusán, színén és designhatásain változtattam.

 

Először néhány rossz példa

 

 

 

 

 

 

 

Jó példák

 

 

 

 

Látod a különbséget? A szín és az ábra formátum választás sokat jelent. Érdemes kipróbálni egy-egy diagramnál több formát és színt is, mielőtt véglegesíted.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

February 12, 2020

February 11, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Follow Us
  • Pinterest
  • Facebook Basic Square