Kérdőív az utolsó pillanatban?

April 19, 2017

 

 

Amennyiben még ebben a félévben szeretnéd leadni a szakdolgozatodat és azon szerencsések közé tartozol, akik mindezt május közepéig tehetik meg, még van lehetőséged egy kérdőív beillesztésére is.

A kérdőív kapcsán sokan úgy gondoljátok elég néhány kérdést összeszedni és utána ismerősöknek körbe küldeni emailben. Ha te is ezt a technikát követed, ne számíts túl jó eredményre. Lehet, hogy az összeállítás könnyen és gyorsan fog menni és az ismerőseid is hamar kitöltik, de az elemzéssel szenvedni fogsz.

A jól elkészített kérdőív egyik ismertető jele, hogy az elemzés, az értékelés is könnyen elkészíthető a válaszok alapján. Nem kínlódsz az ábrák összeállításával. Nem kell külön Excel táblázatokat gyártanod hosszú órákon keresztül.

Hogyan érheted ezt el? Adok hozzá egy-két ötletet, mire figyelj készítés közben.

 

A kérdőívet ne úgy kezeld, mint egy interjút

Bár a kérdőívben is kérdéseket teszel fel az interjúhoz hasonlóan, de mégis másként kell megközelítened, ha szeretnéd, hogy értelmes, hasznos válaszokat kapj. A kérdőívben finoman irányítod a kitöltő válaszait anélkül, hogy befolyásolnád. Amikor kérdezel valamit, akkor a felkínált válaszaidnak tartalmaznia kell azokat hívószavakat, amikkel kapcsolatban kíváncsi vagy a válaszokra.

 

Rossz kérdés: Szoktál a Facebookon ismerkedni?

Helyette: Hogyan szoktál a Facebookon ismerkedni?

válaszlehetőségek:

  • „Megbököm” a másikat, ha ismerkedni szeretnék.

  • Minden hozzászólását lájkolom, ha ismerkedni szeretnék

  • Küldök neki ismerős felkérést

  • Nem szoktam ismerkedni

 

A kérdőívben fontos a kérdések sorrendje, figyelj erre!

A kérdőívnek van egy sajátos logikája. Az elején szerepelnek olyan kérdések mint a kor, nem, iskolai végzettség stb. Az ezután következő kérdések kapcsolódnak majd a szakdolgozatod témájához. Ezeknek a kérdéseknek olyan sorrendet kell követniük, hogy a kitöltő is értse a kérdőíved témáját. Tudjon vele azonosulni. Amikor egy-egy válasz után a következő kérdésre lép, érezze a kapcsolatot az előző kérdéssel. Így nagyobb kedve lesz válaszolni is.

 

A kérdések épüljenek egymásra

Ne ugrálj a kérdések témája között. Az előző Facebookos példánál maradva, például vedd sorba először az FB használati szokásokhoz kapcsolódó kérdéseket, majd térj rá az ismerkedési szokásokhoz kapcsolódó kérdésekre. Utána jöhetnek a negatív ismerkedési tapasztalatok kérdései stb.

Csoportosítsd a kérdéseidet.

 

A kérdőív ne egyen túl hosszú

A válaszadók szívességet tesznek neked a kitöltéssel, ne sokkold őket 25-30 összetett kérdéssel. A legtöbb szakdolgozathoz elegendő 10-15 jól kiválasztott és megfelelő válaszlehetőségeket tartalmazó kérdőív.

 

A kérdőív ne rólad, hanem a szakdolgozatodról szóljon

Senkit nem érdekel te mit szeretnél tudni a témával kapcsolatban. A szakdolgozatod témájához, részeihez illeszkedő kérdéseket tegyél fel.

 

A kérdésekre adott válaszok legyenek egyértelműek

A kérdőívet nem csak összeállítani kell, hanem értékelni is. Ha nem szeretnél belerokkanni a válaszok értelmezésébe, akkor olyan kérdéseket és válaszokat találj ki, melyek érthetők a kitöltők számára is. Ilyenekre gondolok például, hogy két válasz ne üsse egymást, ne bizonytalanítsa el a kitöltőt egy már bejelölt válaszával kapcsolatban.

A következő példánál az utolsó 2 válasz teljesen felesleges, ugyanazt ragozza mint az első lehetőség. Meg fogja osztani a kitöltőket, és hátráltatja az elemzésedet is.

 

Például: Hogyan szoktál ismerkedni a Facebookon?

 

„Megbököm” a másikat, ha ismerkedni szeretnék.

Minden hozzászólását lájkolom, ha ismerkedni szeretnék

Küldök neki ismerős felkérést

Nem szoktam ismerkedni

Nem szoktam ismerkedni, de ha szeretnék ismerkedni, „megbököm” a másikat

Nem szoktam ismerkedni, de ha szeretnék ismerkedni, minden hozzászólását lájkolom.

 

Apróságnak tűnnek, de mégis fontosak, figyelj ezekre!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

December 10, 2019

December 6, 2019

December 4, 2019

Please reload

Archive
Please reload

Follow Us