Esettanulmányok a szakdolgozatban II. Amikor az egész dolgozat egy esettanulmány.

October 13, 2017

 

 

 

A szakdolgozatoknak többféle típusa létezik. Lehet történeti, szakirodalmat feldolgozó, elmélet/modell igazoló vagy cáfoló és lehet esettanulmány jellegű is.

Ez utóbbira mutatok egy példát, ahol egy konkrét céghez kapcsolódó esettanulmány maga a szakdolgozat. Szinte bármilyen témára alkalmazhatod ezt a megoldást. A lényeg, hogy a következők legyenek meg a szakdolgozatodban.

 • konkrét cégről szóljon

 • konkrét probléma, projekt, fejlesztés legyen a téma

 • létezzen megoldás, valamilyen eredmény abban, amit vizsgálsz

Példa

Legyen a példabeli cég, amit választottál egy termékforgalmazó társaság. A vállalkozás főleg online értékesít. A vezetőség túl soknak ítéli az ügyfélpanaszok számát, szeretne ezen javítani. Hogyan építsd fel a szakdolgozatodat ennél a példánál?

 

cím (előzetes)Ügyfélpanasz kezelés a RepülőBigyóForgalmazóKft.-nél

 

hipotézis (előzetes)A RepülőBigyóForgalmazóKft.-nél az ügyfélpanaszok kezelése nem elég hatékony, a vásárlók jelentős része elégedetlen és másodszor nem hajlandó repülő bigyót vásárolni. A problémára megoldást jelent az XY módszer bevezetése a cégnél.

 

szakdolgozat céljaBemutatni, hogy a RepülőBigyóForgalmazóKft. esetében az ügyfélpanaszok kezelése jelenleg nem hatékony, helyette másik meghatározott módszer bevezetése szükséges. A cél eléréséhez igazolnod kell majd, hogy az általad javasolt XY módszer A SZÜKSÉGES és MEGFELELŐ. Emellett ki kell arra is térned, hogyan tudja bevezetni a módszert a Kft. és milyen eredményekre számíthat utána.

 

dolgozat tartalmi összeállítása

A dolgozat értelemszerűen a bevezetéssel kezdődik és nem meglepő módon majd az összegzéssel zárul. Mivel a teljes dolgozatod esettanulmány jellegű, így a köztes fejezetek esetében a példánál maradva érintened kell a következő területeket.

 

 • A RepülőBigyóForgalmazóKft. bemutatása. A cég külső, belső környezete, működési mechanizmusai, a repülő bigyó ismertetése, leírása.

 • A dolgozatod középpontjában álló szervezeti projekt, fejlesztés, vagy probléma ismertetése. Azaz a probléma tényadatai, amit ismersz, amit tudsz az ügyfélpanaszokról. Összefoglalni az ügyfélpanaszok jellemzőit. Saját tapasztalataidat, észrevételeidet is fogalmazd itt meg, amelyek a tényadatokból látszanak.

 • A RepülőBigyóForgalmazóKft. jelenleg milyen ügyfélnyilvántartó, ügyfélprobléma kezelő rendszert alkalmaz. A rendszer részletes ismertetése kerül ide.

 • A dolgozatod középpontjában álló szervezeti projekt, fejlesztés, vagy probléma megoldása. Amennyiben több megoldási lehetőségek kínálkozik, úgy lehetőség szerint mindet mutasd be a dolgozatodban röviden, összefoglaló és összehasonlító jelleggel. A konkrét, általad javasolt módszert külön is, részletesen ismertesd. Előnyeit, hátrányait, miért ezt javasolnád a Kft.-nek.

 • Milyen feladatokat, átszervezéseket kell elvégeznie a Kft.-nek, ahhoz, hogy bevezethesse az általad ajánlott módszert?

 • A RepülőBigyóForgalmazóKft. milyen eredményekre számíthat a módszer bevezetése után, kiemelve a jövőbeni továbbfejlesztési lehetőségeket is.

 

Láthatod, hogy az előző blogbejegyzésben megfogalmazott, az esettanulmánnyal kapcsolatos blokkok, mint a tények, az észrevételek, valamint a következtetések és javaslatok itt is megjelennek. Csak nem közvetlen egymás után, hanem szétdobva, kisebb- nagyobb átfedésekkel.

 

Gondold végig van-e ötleted a saját témádban egy teljes esettanulmányt bemutató szakdolgozathoz?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

December 10, 2019

December 6, 2019

December 4, 2019

November 12, 2019

Please reload

Archive
Please reload

Follow Us
 • Pinterest
 • Facebook Basic Square