Kifejezések sokasága a szakdolgozatban

September 10, 2019

 

 

 

Az eszkimóknak 50 kifejezése van a hóra. Erre a felfedezésre Franz Boas antropológus jutott, aki az 1880-s években vizsgálta az inuit nyelvet.

Ole Henrik Magga, norvég nyelvész Skandinávia és Oroszország északi részében élő Sami emberek nyelvét tanulmányozta. Az itteniek legalább 180 szót használnak a hóval és a jéggel kapcsolatban. A rénszarvasokat pedig közel 1000 szóval jellemzik a samik. Külön kifejezésekkel leírva az állat agancsát, jellemét és egyéb jellemzőit.

 

 

A magyar nyelvben a szinonimák, rokon értelmű szavak gyűjteménye (itt letölthető) több, mint 1000 oldalon mutatja be a 80 600 szócikket. A szavakon felül több mint 3800 szólást, szóláshasonlatot is tartalmaz a szótár.

 

Például ilyeneket

 

ábra (fn) illusztráció, szövegkép, kép, rajz, grafika, ábrázolás, diagram (szak), figura (rég), forma (rég)  (szleng): helyzet, szituáció, tényállás

befejez (ige) bevégez, elkészít, elvégez, végez , véget vet , pontot tesz , tető alá hoz, [megbízást] teljesít, abszolvál | megcsinál, végrehajt, véghezvisz, végbevisz, lezár, elfogyat (táj), konszummál (id), perfektuál (id), egzekvál (rég), finisel (szak) Sz: felteszi a pontot az i-re, abbahagy, félbeszakít, felhagy végére ér , túljut , [iskolát] kijár, [tanulmányokat] abszolvál, letud.

 

A magyar nyelv gazdag. Használd bátran ezeket a szakdolgozatodban!

Online szinonimaszótárt itt érhetsz el. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

February 12, 2020

February 11, 2020

February 5, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Follow Us
  • Pinterest
  • Facebook Basic Square