A Pomodoro technika segíti a koncentrálást.

November 19, 2019

 

 

A Pomodoro szó az olaszul tanulók számára ismerős lehet  és a budapestiek is valószínűleg tudják, hol található a Pomodoro étterem a belvárosban. Emellett azonban a pomodoro szó egy technikát is takar, mely az időgazdálkodáshoz köthető.

A technika a múlt században jelent meg és Francesco Cirillo nevéhez köthető. Sokan alkalmazzák hatékonyan, de sokan kritizálják is a módszert.

 

A kérdés, hogy neked megfelelő-e a tanulás, a szakdolgozat készítése közben. Hát ez attól függ, milyen stílusban szeretsz tanulni és mennyire vagy képes huzamosabb ideig egy dologra összpontosítani.  Okoz-e  problémát neked a hosszabb ideig tartó koncentráció?

 

A módszer célja a figyelem maximális fenntartása és a kreatív frissesség biztosítása munkavégzés/tanulás közben. Ezzel lehet biztosítani a feladat gyorsabb befejezését, a gyorsabb tanulást, miközben nem fáradsz el szellemileg annyira.

 

A módszer lényege nagyon egyszerű.  25 perc fókuszált figyelem után tarts 5 perc szünetet. A 25 perces „koncentrálási időt” nevezik Pomodoronak. A negyedik 25 perc után, 5 perc szünet helyett 15-20 perces szünet következik.

 

Egy-egy 25 perces blokk után fel kell írnod, mennyit haladtál (például 1 oldal átolvasása és megértése vagy 6 új idegen szó memorizálása) De ami még fontosabb, az elején figyelned kell, hogy a 25 perc alatt hányszor éreztél erős késztetést arra, hogy elhalaszd a feladatot vagy más feladatba kezdj bele, mert nincs kedved az egészhez.

 

A gyakori szünetek frissen és koncentrált állapotban tartják a gondolataid. A módszer egyszerűen használható, csak egy stopperre van szükséged hozzá és az eredmények elég gyorsan, 1-2 napon belül jelentkeznek. A technika teljes elsajátítása, „rögzülése” hét és húsz nap közötti folyamatos használat esetén történik meg.

Különösen eredményes a módszer, ha sok és sokféle tanulandód van egyszerre (vagy szakdolgozat leadása előtt állsz) és rövid a határidő mindegyik esetében. A Pomodoro technika segítségével kicsit kényszerítve vagy az erősebb koncentrációra és az időtartamok betartására.

 

És ami fontos, ha betartod a 25 perces „pomodorok” idejét a szünetekkel kisebb az esély, hogy a figyelmed elkalandozzon a Facebook vagy az Instra irányába. Hatékonyabb lesz a tanulásod és minimalizálhatod a halasztásra vagy egyéb figyelem elterelésre fordított időt is. Ami ugye nem rossz vizsgaidőszak előtt.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

February 12, 2020

February 11, 2020

February 5, 2020

Please reload

Archive
Please reload

Follow Us
  • Pinterest
  • Facebook Basic Square