Kérdőív csere-bere

December 6, 2019

Kérdezz-felelek hét!  

 

 

Felmerült a Kérdezz-felelek! héten egy kérdés, amit elsőre nem is értettem, kétszer kellett elolvasnom.

A kérdés arra vonatkozott, hogy: lehet-e kérdőíveket cserélgetni?

Mármint, hogy …-futott át az első gondolat a fejemen – egy dolgozaton belül? De aztán rájöttem, az illető arra kérdezett rá, hogy egymás között tudtok-e /lehet-e ugyanazt a kérdőívet cserélgetni. Felhasználhatjátok-e ugyanazt a kérdőívet két szakdolgozathoz?

 

Igen, fel lehet használni más kérdőívét a dolgozatodban, a következő néhány szempont figyelembevételével.

  • Hivatalosan közzétett, publikált eredményeket tartalmaz a kérdőív, amit valamilyen minta alapján készített a felhasználó és az eredetét igazolni is tudja. Ezek jellemzően nemzetközi vagy hazai nagyobb kutatások, felmérések.

  • Hivatalosan közzétett, publikált eredményeket tartalmaz a kérdőív, amit összehasonlításra használsz. Például a te vizsgált célcsoportodnál is ugyanazokat vizsgálod.

Ezeket ugye mondanom sem kell, hogy le kell hivatkoznod a dolgozatodban!

  • Más által készített, de nem feltétlen publikált kérdőívről van szó, ami éppen azokat a kérdéseket tartalmazza, amiket te is szeretnél megkérdezni a saját célcsoportodnál.

Ezek azok a bevett esetek, amikor használhatsz más által készített kérdőívet.

 

Viszont ne használd fel az évfolyamtársad hasonló témájú kérdőívét csak azért, mert olyan jónak tűnik vagy mert nincs kedved összeállítani a sajátodat.

Biztos, hogy nem fog passzolni a te szakirodalmi feldolgozásodhoz, illetve a hipotézisedhez.

(Kivéve, ha mindketten teljesen ugyanazt írjátok, ugyanarról a témáról, ugyanolyan szerkezetben. De erre azért spontán elég kicsi az esély.)

 

A kérdőív a te témádhoz és hipotézisedhez kell, hogy illeszkedjen. Azért, mert más már elkészített egy hasonló kérdőívet, még nem biztos, hogy neked is jó lesz az anyagodhoz. Azért, mert a másik kérdőív is az utazási szokásokról szól például, még nem feltétlen lesz  jó a te turizmus szakdolgozatodhoz.

 

Szerintem ne cserélgessétek egymás között a kérdőíveket, csak abban az esetben, ha felismertétek és megértettétek, mi a lényege a másik kutatásnak és hogyan kapcsolódik a másik dolgozat szakirodalmához. Megértettétek, miért azokat a kérdéseket választott a másik.

Ezek nélkül ugyanis valójában nem időt nyertek a kérdőív átvételével, cserélésével, hanem időt veszítetek.

Sokkal egyszerűbb összeállítani egy új, rövid kérdőívet, mint egy átvettet alakítgatni.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recent Posts

December 10, 2019

December 6, 2019

December 4, 2019

Please reload

Archive
Please reload

Follow Us
  • Pinterest
  • Facebook Basic Square