top of page

A szakdolgozat vázlata

 

A szakdolgozat elkészítését érdemes egy vázlat kialakításával kezdeni. Sokkal könnyebb felépíteni egy szakdolgozatot a megfelelő vázlat alapján, mintha csak a gondolataid után menve próbálnád megírni a diplomamunkád. A vázlat összeállítása során számtalan ötlet merülhet fel, melyekre előtte nem is gondoltál. Az is előfordulhat, hogy a korábban jónak ítélt gondolatokat elveted, vagy máshová helyezed el a vázlat alapján.

 

A vázlat segít áttekinteni az előtted álló feladatokat is, így könnyebben oszthatod be az idődet. A vázlat segítségével csökken annak is az esélye, hogy túl keveset vagy túl sokat írsz egy-egy témához. A vázlatba betervezheted a kötelező elemeket is (tartalomjegyzék, irodalomjegyzék, összefoglalás stb.), így biztos nem marad le semmi.

 

A szakdolgozat lelke, és alapja a vázlat. Itt már tulajdonképpen elkészült a dolgozatod lényegi része. A vázlat összeállítása során a következőkre érdemes figyelned:

 

  • főfejezetek száma (A szakdolgozat általános elvárásai alapján a bevezetés és a befejezés adott. A kettő közötti főfejezetek  jelölik ki a dolgozat tartalmát. Túl sokra nincs szükség, mert akkor szétfolyik a téma. A kevés pedig túl nagyvonalúnak tűnhet. Optimálisan 2-5 főfejezetet érdemes beilleszteni a vázlatba)

 

  • főfejezetek logikai sorrendje, azaz melyik következzen melyik után? (Tulajdonképpen azt is mondhatnám, hogy bármelyik fejezet lehet az első, hiszen ez jelöli ki a többi sorrendjét. A te döntéseden múlik. Amire érdemes figyelni, hogy a hasonló tartalmú fejezetek egymás után következzenek. Például ha külön fejezetben szerepelteted a kereskedelem, az e -kereskedelem területét, akkor közéjük ne illessz be egy cégtörténeti, vagy egy kereskedelmi engedélyekről szóló fejezetet.)

 

  • főfejezetek hossza (Huh, na ez mindenki kedvence. Bármit mondok sehogy sem jó. Aki szeret írni, annak minden hossz rövid lesz, aki nem szeret, vagy nem tud írni, annak pedig minden túl hosszú. Mindegy mennyit szeretnél írni, két korlátot mindenképpen figyelembe kell venned. Az  egyik a megadott maximum oldalszám, a másik az arányok. Célszerű már az elején végig gondolnod, melyik főfejezethez, mennyit kell, illetve mennyit érdemes írnod. Törekedj arra, hogy egyik fejezet se legyen kiugróan több, esetleg kevesebb a többihez képest.)

 

  • főfejezetek címe (A jó főfejezetcím pontosan takarja, miről szól az a fejezet. A még jobb fejezetcím alapján te is tudod, ott miről kell írnod. Menetközben elég csak ránézned a címre.)

 

  • fejezetek számozása ( Olyan formában számozd a fejezeteket, melyet az iskola elvár a formai követelményekben! Később a tartalomjegyzék elkészítése során ez nagy segítség lesz.)

 

A jól összeállított vázlattal "haladósabb" lesz a dolgozat megírása is.

 

Mikor érdemes hozzám fordulnod vázlatírás kapcsán?

 

  • ha van témaötleted, de utána ....

  • ha túl soknak tűnik a mellékszál

  • ha nem tudsz szelektálni a témán belül

  • ha nincs elég időd

  • ha nincs egy árva ötleted sem...

Ha ezek közül bármelyik előfordul nálad  és nem szeretnél időt fordítani a vázlatkészítésre, akkor ezt a szolgáltatást neked találták ki. A vázlatírás része a komplett tartalomjegyzék és egy várható irodalomjegyzék is. Ajánlok hozzá egy, a tartalomjegyzékkel és irodalomjegyzékkel szinkronban lévő dolgozatcímet és hipotézist is. 

Az elkészült vázlathoz mellékelek egy leírást (fejezetenként 1-10 mondat) is, melyből megtudod, az egyes fejezetcímek alatt miről szükséges írnod.  Mindezt 5 napon belül megkapod. 

A kész vázlattal a kezedben már tényleg csak le kell ülnöd megírni a szakdolgozatodat.

Ár: 38 000 HUF

bottom of page