top of page

Prezentáció


Amikor már a prezentációt készíted a szakdolgozat védéséhez, több szempontból is fellélegezhetsz. A dolgozatod már elkészült és a konzulens, valamint az opponens is véleményezte. Jöhet az utolsó kör, a védés.

A prezentációnál a következőkre figyelj!

1. Az idő

A védés során legtöbb esetben 10-15 perc áll egy-egy tanuló rendelkezésére. 15 perc nem sok. Nem lesz elég időd az egész dolgozatot bemutatni, csak abban az esetben, ha előre megtervezed, miről fogsz beszélni.

Maximum 10-15 dia ismertetésében gondolkodj! Ennyire lesz elegendő időd.

2. A diák száma

10-15 dia. Ennyire kell, hogy ráférjen az egész dolgozatod. Ezt legegyszerűbben úgy érheted el, ha végigveszed a főfejezeteket és mindegyiknél eldöntöd, nagyságrendileg milyen súllyal szerepel a dolgozatodban. Abból a fejezetből mit kellene kiemelni tartalmilag. Milyen kulcsszavakat érdemes elmondani? Ne csak az oldalszámokat nézd egy-egy fejezetnél, hanem annak tartalmi súlyát is. Lehet, hogy az egyik fejezeted oldalszám szerint hosszabb, viszont tartalmilag onnan kevesebb lényegi mondandót emelsz ki, abból a fejezetből kevesebb diát készítesz.

3. A diák tartalma

Nincs annál rosszabb prezentáció, amelynél minden dia tele van zsúfolva szöveggel. Egyrészt a tanárok ilyenkor a szöveget olvassák és nem rád figyelnek. Másrészt nem lesz túl áttekinthető és szemléletes az előadásod. Sokkal jobb megoldás, ha csak címszavakat, hívószavakat írsz fel egy-egy diára. Olyanokat, amelyek a dolgozatod kulcsszavai, illetve olyanokat, melyekről eszedbe jut, ott miről kell, miről szeretnél beszélni.

Fontos, hogy a diák sorrendje kövesse a dolgozatod logikai sorrendjét.

4. A diák díszítése, animálása, ábrák elhelyezése

A szakdolgozat prezentálása az anyag bemutatásáról szól, a dolgozat tartalmának ismertetéséről, nincs helye benne felesleges animációknak. "A kevesebb több" elv jobban érvényesül, az érthetőség fontosabb a díszítésnél.

Az ábrák közül is olyanokat válassz ki a dolgozatodból, melyek viszonylag egyszerűbbek, de beszédesek. Az oldalnyi Excell táblának nincs helye a prezentációdban. Idő sincs a tartalom bemutatására, akkor meg minek tennéd be az előadásodba.

5. Légy felkészült.

Ismerd a saját előadásod tartalmát, sőt tudd, melyik dia után melyik következik.

Úgy készül fel, hogy lehetőség szerint fejből elő tud adni a prezentációt, így, ha valamilyen technikai probléma miatt nem láthatod az összeállított diasort, akkor sem kell kétségbeesned.

6. Mindig nálad legyen a labda

A prezentációdat te vezeted. Bármit kérdeznek a bírálók, válaszold meg, majd térj vissza mielőbb ahhoz, amiről te szeretnél beszélni és lépj tovább.


120 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page