top of page

Hogyan lesz a témakiírásból saját témád?


A tanszék által kiírt témajavaslatoknál először is kell hoznod egy döntést, témát vagy konzulenst választasz.

A legoptimálisabb megoldás, ha megtalálod a kedvenc témádat, a kedvenc konzulensednél és hely is van nála, el tud vállalni téged. Amennyiben nem ilyen optimális a helyzet, úgy választanod kell, mi legyen az elsődleges a téma vagy a konzulens.

A konzulens szerinti választásnál legtöbb esetben mindenki azt veszi figyelembe, hogy

  • hányan jelentkeztek már adott konzulenshez, illetve

  • mennyire jó fej, vagy éppen menyire szigorú.

Az elsőre azért érdemes figyelned, mert, ha túl sokan jelentkeztek a kiválasztott tanárhoz, akkor nem biztos, hogy elég ideje lesz rád. Az utolsó hajrában ez jelentősen lelassíthatja a folyamatokat. Előfordulhat, hogy több napot, durva esetben heteket kell várnod a válaszára és addig nem tudsz továbblépni az írásban.

A második esetben, ha jó fej a konzulens, akkor egyrészt valószínűleg sokan jelentkeztek hozzá. Hacsak nem voltál az elsők között, akkor jó esély van rá, hogy időhiány miatt már nem tud felvállalni.

Másrészt, ha jó fej konzulenst választasz, akkor a szigorúbb konzulens lehet az opponensed. Előfordulhat, hogy a jó fej konzulensnél átmegy a dolgozatod, de az opponensnek nem felel meg. Arra viszonylag kevés példa van, hogy az opponens visszadobja és nem engedi át a dolgozatod. - A kevés esetek egyike a plágiumos dolgozat. - Az viszont gyakoribb, hogy csúnyán lerontja a jegyedet. Ne feledd, ha már az opponensnél van a dolgozatod, nem tudsz korrigálni rajta. Javításra már csak a védésnél lesz lehetőséged.

A másik lehetőség a téma szerinti választás. Első körben jelölj ki kettő-három olyan témakiírást, ami érdekel vagy úgy érzed szívesen feldolgoznád. Utána vedd sorba a témák mellett szóló érveket és azokat a tényezőket, melyek hátráltatják a sikeres megírást. Ilyenekre gondolok például.

  • Miért érzed „könnyűnek- nehéznek” a kidolgozását?

  • Mennyi irodalom érhető el hozzá?

  • Mennyire aktuális a téma?

  • Vannak-e hozzá kidolgozási ötleteid?

  • Van-e a témához olyan kulcsfogalom, kulcsnév, ami elsőre eszedbe jut és köré felépítenéd a dolgozatodat?

  • A téma konzulense mennyire segítőkész, esetleg nehézkes, vagy akadékoskodó?

  • stb.

Amikor ezeken túljutottál, akkor válaszd ki azt az egy témát, ami a fenti kérdések megválaszolása után fent akad a rostán. Majd láss neki a témakiírás konkretizálásának. Szabd saját magadra azt.


104 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page