top of page

6 dolog, amit rosszul gondolsz a szakdolgozatírásról.


Egy hét alatt elkészíthető

Nem.

Ahhoz, hogy egy hét alatt megírj egy szakdolgozatot, sok mindennek kell teljesülnie. Először is minden mást muszáj kiiktatnod az életedből. Nincs vizsga, munka, szórakozás. Csak anyaggyűjtés és írás.

Másodszor, amikor nekikezdesz, akkor fejben már szükséges teljesen ott lenned. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a fejben rákészülés minimum egy napot el szokott vinni. Harmadszor. Kivitelezés terén nélkülözhetetlen a technikai tudás. Pontosan ismerned kell, mit miután készítesz el a dolgozatírás közben.

Negyedszer. A nagy írásrutin is elengedhetetlen az egyhetes kivitelezéshez. Gondold el. Negyven oldal esetén napi 8-12 oldalt kell megírnod ilyenkor. Ehhez jön még a formázás, adatgyűjtés, mellékletek, hivatkozás stb.

Ötödször. Az anyagnak a kisujjadban kell lennie, csak így lehetséges, hogy menetközben nem szükséges gondolkoznod folyton a szakmai háttéren.

Egy hónap kell a normál elkészítéshez.

Nehéz megírni

Nem igaz.

Nem nehéz, csak más, mint amit eddig megszoktál. Ismerned kell néhány trükköt, amivel felgyorsíthatod a megírást. Az sem árt, ha tisztában vagy a tanulmányírás módszertanával. Ami mellesleg pofon egyszerű. Ráadásul, ha megtanulod, akkor a munkahelyeden is remekelhetsz később a különféle írásos anyagok elkészítésével. (Bár gondolom, most nem ez hoz igazán lázba)

Mondjuk, ha nehezen fogalmazol, akkor azzal kicsit szenvedni fogsz, de erre is létezik megoldás. Például egy barátnő, aki segít a stilisztikában. (Hozzám is fordulhatsz ilyen ügyben)

Nincs technika a készítésre, mivel nincs két egyforma szakdolgozat

Van technika. Hogyne lenne. Úgy hívják kutatásmódszertan. Ezt a technikát adom át a konzultációkon, könnyen emészthető formában. Alapvetően minden főiskolán és egyetemen van ilyen óra. Néhol szakdolgozat felkészítés név alatt fut.

A visszajelzések azonban azt mutatják, hogy legtöbbször kevés óraszámban tanítják. Létezik olyan suli, ahol ráadásul az első évfolyamon. Ilyen esetekben az első évben megszerzett tudás az utolsó évfolyamra megkopik, eltűnik. Ráadásul a kevés óraszám miatt aligha lehet valamennyi lényeges információt bemutatni.

Ha ismered a technikát, akkor leegyszerűsödik az egész szakdolgozat készítési őrület.

A konzulensnek mindenben segítenie kell

Igaz, de mégse. A konzulens valóban azért van, hogy segítse a munkádat. De elsősorban szakmailag, és nem a formai elvárásokkal, vagy a technikai kivitelezéssel kapcsolatban. Az ő dolga sokkal inkább az, hogy felhívja a figyelmedet, ha rossz irányba indulsz vagy haladsz. Figyelmeztethet arra is, ha nem tökéletes a hivatkozási módod, de a helyes módszert nem valószínű, hogy elmondja. Inkább az iskola formai-tartalmi követelményeihez fog irányítani.

Nem fog dolgozatcímet keresni neked, sőt hipotézist sem. Ezeket neked kell megoldanod. Vázlatot sem fog összeállítani, ez is a te feladatod. A konzulens pedig véleményezni fogja, amit készítesz.

Ne várj rá, hanem kezdj el dolgozni és utána add neki oda értékelésre, amit írtál, amit gondolsz.

Nincs szükség anyaggyűjtésre

Ezt soha nem értem, miért gondolja valaki, hogy anyaggyűjtés nélkül el lehet készíteni egy szakdolgozatot.

Nem lehet. A témáddal kapcsolatban megjelent korábbi irodalmakat össze kell szedni. Sokan azt gondolják, hogy elegendő néhány kiemelt szak,- vagy tankönyv, amiből tanultak a suliban, de ettől még, hogy is mondjam, nem lesz mélysége a dolgozatodnak. Neked a témádhoz kapcsolódó legújabb tanulmányokat, cikkeket is elő kell bányásznod.

Mondok egy példát. Szociológia témakörben valamilyen szociológiai irányzatról írsz. Ehhez nem lesz elegendő Andorka Rudolf Szociológia könyvének történeti része. Ez maximum féloldal a dolgozatodban. A többi oldal az adott irányzat jellemzéséről, bizonyos földrajzi eltéréseiről, mai alkalmazásáról szól. Miért jelent meg ez az irányzat és miért éppen akkor? Ma milyen területeken van jelen az életünkben? Ha eltűnt ez az irányzat, miért? stb.

Anyagot gyűjteni kell és kész. Hidd el, nem olyan bonyolult ez. Ha nem megy, akkor valamit nem látsz tisztán a dolgozatoddal kapcsolatban.

Az előzetes tervezés felesleges időtöltés

Szép is lenne, ha ez igaz lenne.

A szakdolgozatírás előtti tervezés a lényeg. E nélkül nem lesz jó irányod, ami mentén haladhatsz. A tervezés nélkül nem fogod tudni kizárni azokat az ösvényeket, melyek bevisznek az erdőbe írás közben. Ezek azok a kérdések, melyek feleslegesek. Ha nem hagyod el ezeket, akkor egy csomó időd elmegy olyan oldalak írására, amik végül a kukában landolnak.

Nagyon sokan jöttök hozzám azzal a mondattal kezdve, hogy:

"Már megírtam 15 oldalt, de nem tudok tovább menni."

A legtöbb esetben az a probléma, hogy csak úgy, DurrbeleBalázs módjára kezdtél írni. Szinten mindig az a megoldás, hogy visszatérünk az alapokhoz és újra gondoljuk a dolgozatot.

Nem szépítek. Ilyenkor a már megírt oldalak zöme valóban kuka lesz.

Tervezni érdemes és kell.

Gondold át a fentieket! Neked melyik okozott problémát?

Zárd ki és fuss neki még egyszer, vagy kérj segítséget.


229 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page