top of page

Esettanulmányok a szakdolgozatban II. Amikor az egész dolgozat egy esettanulmány.


A szakdolgozatoknak többféle típusa létezik. Lehet történeti, szakirodalmat feldolgozó, elmélet/modell igazoló vagy cáfoló és lehet esettanulmány jellegű is.

Ez utóbbira mutatok egy példát, ahol egy konkrét céghez kapcsolódó esettanulmány maga a szakdolgozat. Szinte bármilyen témára alkalmazhatod ezt a megoldást. A lényeg, hogy a következők legyenek meg a szakdolgozatodban.

  • konkrét cégről szóljon

  • konkrét probléma, projekt, fejlesztés legyen a téma

  • létezzen megoldás, valamilyen eredmény abban, amit vizsgálsz

Példa

Legyen a példabeli cég, amit választottál egy termékforgalmazó társaság. A vállalkozás főleg online értékesít. A vezetőség túl soknak ítéli az ügyfélpanaszok számát, szeretne ezen javítani. Hogyan építsd fel a szakdolgozatodat ennél a példánál?

cím (előzetes): Ügyfélpanasz kezelés a RepülőBigyóForgalmazóKft.-nél

hipotézis (előzetes): A RepülőBigyóForgalmazóKft.-nél az ügyfélpanaszok kezelése nem elég hatékony, a vásárlók jelentős része elégedetlen és másodszor nem hajlandó repülő bigyót vásárolni. A problémára megoldást jelent az XY módszer bevezetése a cégnél.

szakdolgozat célja: Bemutatni, hogy a RepülőBigyóForgalmazóKft. esetében az ügyfélpanaszok kezelése jelenleg nem hatékony, helyette másik meghatározott módszer bevezetése szükséges. A cél eléréséhez igazolnod kell majd, hogy az általad javasolt XY módszer A SZÜKSÉGES és MEGFELELŐ. Emellett ki kell arra is térned, hogyan tudja bevezetni a módszert a Kft. és milyen eredményekre számíthat utána.

dolgozat tartalmi összeállítása

A dolgozat értelemszerűen a bevezetéssel kezdődik és nem meglepő módon majd az összegzéssel zárul. Mivel a teljes dolgozatod esettanulmány jellegű, így a köztes fejezetek esetében a példánál maradva érintened kell a következő területeket.

  • A RepülőBigyóForgalmazóKft. bemutatása. A cég külső, belső környezete, működési mechanizmusai, a repülő bigyó ismertetése, leírása.

  • A dolgozatod középpontjában álló szervezeti projekt, fejlesztés, vagy probléma ismertetése. Azaz a probléma tényadatai, amit ismersz, amit tudsz az ügyfélpanaszokról. Összefoglalni az ügyfélpanaszok jellemzőit. Saját tapasztalataidat, észrevételeidet is fogalmazd itt meg, amelyek a tényadatokból látszanak.

  • A RepülőBigyóForgalmazóKft. jelenleg milyen ügyfélnyilvántartó, ügyfélprobléma kezelő rendszert alkalmaz. A rendszer részletes ismertetése kerül ide.

  • A dolgozatod középpontjában álló szervezeti projekt, fejlesztés, vagy probléma megoldása. Amennyiben több megoldási lehetőségek kínálkozik, úgy lehetőség szerint mindet mutasd be a dolgozatodban röviden, összefoglaló és összehasonlító jelleggel. A konkrét, általad javasolt módszert külön is, részletesen ismertesd. Előnyeit, hátrányait, miért ezt javasolnád a Kft.-nek.

  • Milyen feladatokat, átszervezéseket kell elvégeznie a Kft.-nek, ahhoz, hogy bevezethesse az általad ajánlott módszert?

  • A RepülőBigyóForgalmazóKft. milyen eredményekre számíthat a módszer bevezetése után, kiemelve a jövőbeni továbbfejlesztési lehetőségeket is.

Láthatod, hogy az előző blogbejegyzésben megfogalmazott, az esettanulmánnyal kapcsolatos blokkok, mint a tények, az észrevételek, valamint a következtetések és javaslatok itt is megjelennek. Csak nem közvetlen egymás után, hanem szétdobva, kisebb- nagyobb átfedésekkel.

Gondold végig van-e ötleted a saját témádban egy teljes esettanulmányt bemutató szakdolgozathoz?


2 416 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page