top of page

Milyen hosszĂș legyen a vĂĄzlat?


Az attĂłl fĂŒgg, mi a cĂ©lod vele. EgyszerƱen össze akarod csapni, mert a konzulens hatĂĄridƑre kĂ©rte vagy segĂ©deszközkĂ©nt szeretnĂ©d hasznĂĄlni?

A fƑiskolĂĄkon, egyetemeken alapvetƑen nem kĂ©rnek vĂĄzlatot kötelezƑ jelleggel. Ne keverd össze a vĂĄzlatot a kutatĂĄsi tervvel, amit bizonyos iskolĂĄkban kötelezƑen kĂ©rnek. Az egy teljesen mĂĄs törtĂ©net. Aki kĂ©szĂ­tett mĂĄr ilyet, tudja, a kutatĂĄsi terv összeĂĄllĂ­tĂĄsa bonyolult Ă©s hosszadalmas. JĂłval hosszabb egy profi vĂĄzlat elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nĂ©l. Ugyanis a kutatĂĄsi tervnĂ©l mĂĄr ismerned kell a szakirodalom tartalmĂĄt is, azaz mĂĄr olvasnod kellett azokat a könyveket, szakcikkeket melyekbƑl Ă­rod a szakdolgozatodat. Az indulĂĄsnĂĄl azonban erre nem mindig van idƑ Ă©s/vagy lehetƑsĂ©g.

A vĂĄzlat ezzel szemben nem igĂ©nyli mĂ©g olyan mĂ©lysĂ©gben a szakirodalom ismerĂ©sĂ©t. Így akĂĄr egĂ©sz rövid vĂĄzlatot is kĂ©szĂ­thetsz a minimum tartalommal. A minimum tartalom pedig nem mĂĄs, mint a cĂ­m, a fƑfejezet cĂ­mek Ă©s nĂ©mi irodalomjegyzĂ©k. De ennek elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©tƑl azĂ©rt Ăłva intenĂ©lek, ugyanis tĂ©nyleg nagyon egyszerƱen Ă©s gyorsan elƑállĂ­thatĂł ez a forma, de nem sok Ă©rtelme van ilyet kĂ©szĂ­tened, mert a munkĂĄban nem fog segĂ­teni. MĂĄr pedig neked olyanra lesz szĂŒksĂ©ged, ami segĂ­t menetközben gondolkodni Ă©s megkönnyĂ­ti az Ă­rĂĄst magĂĄt.

A vĂĄzlat hossza egyĂ©bkĂ©nt nem nƑ arĂĄnyosan a szakdolgozat hosszĂĄval. Egy 30 oldalas dolgozathoz elvileg Ă©s gyakorlatilag is elegendƑ ugyanolyan hosszĂșsĂĄgĂș vĂĄzlat, mint egy 60 oldalashoz. JelentƑs eltĂ©rĂ©s a vĂĄzlat hosszĂĄt illetƑen majd a PHD kĂ©szĂ­tĂ©sekor mutatkozik. Ott jelentƑsen terjedelmesebb vĂĄzlatrĂłl beszĂ©lĂŒnk.

Akkor mi a jelentƑsĂ©ge a vĂĄzlat hosszĂĄnak?

Miért érdemes részletes våzlatot készítened a szakdolgozatodhoz?

A rĂ©szletes vĂĄzlat kitĂ©r szĂĄmos olyan rĂ©szletre, amiket jĂłl fogsz tudni hasznĂĄlni Ă­rĂĄs közben. Ott van pĂ©ldĂĄul a hipotĂ©zis kĂ©rdĂ©se. A hipotĂ©zist mindenkĂ©ppen belefoglalnĂĄm a vĂĄzlatba. KönnyĂ­ti a gondolkodĂĄst, a rendszerezĂ©st Ă©s a fejezetcĂ­mek összeĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt. ÍrĂĄs közben pedig csökkenti annak veszĂ©lyĂ©t, hogy olyanokrĂłl is Ă­r, amikrƑl nem kellene, mert nem tartozik a vĂĄlasztott tĂ©mĂĄdhoz.

A fƑfejezetek mellett Ă©rdemes mĂĄr a vĂĄzlatban megtervezni az alfejezeteket is. A fƑfejezetek csak irĂĄnyt mutatnak, mĂ­g az alfejezetek pontosĂ­tjĂĄk azt. Visszafognak, ha tĂșl sok mindent emelnĂ©l be a dolgozatodba Ă©s ötleteket adnak ahhoz, milyen terĂŒletekrƑl feledkeztĂ©l el.

Az irodalomjegyzĂ©ket sem hanyagolnĂĄm el a vĂĄzlatban. Nem kell olyan rĂ©szletesen megjelenĂ­teni, mint a kutatĂĄsi terv esetĂ©ben, azaz nem kell összefoglalĂłt Ă­rni az egyes könyvekbƑl, szakcikkekbƑl. De azĂ©rt nem ĂĄrt a felsorolĂĄsnĂĄl rĂ©szletesebben beemelni a vĂĄzlatba. LegalĂĄbb lapozz bele a könyvekbe, fusd ĂĄt a cikkeket. És ne elĂ©gedj meg kevĂ©s irodalommal!

A våzlat hossza, részletessége, a hipotézis, a cím, az irodalomjegyzék mind hozzåjårul ahhoz, hogy a våzlatod jó legyen.

A vĂĄzlat egy bizonyos pontig minĂ©l rĂ©szletesebb, annĂĄl jobban segĂ­ti a szakdolgozatod megĂ­rĂĄsĂĄt. Az a bizonyos pont pedig nagysĂĄgrendileg egy 8 oldalas vĂĄzlat kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nĂ©l van. Ez az a vĂĄzlathossz, ami mĂĄr kellƑen megkönnyĂ­ti az Ă­rĂĄst, de mĂ©g nem olyan rĂ©szletes, hogy összezavarjon. A hossz tĂ©mĂĄtĂłl fĂŒggƑen ettƑl eltĂ©rhet kicsit lefelĂ© Ă©s felfelĂ© is. A 6 oldalas vĂĄzlat is lehet profi Ă©s a 10 oldalas is. A 8 oldalas optimĂĄlis hossz nem kƑbevĂ©sett szabĂĄly, inkĂĄbb az Ă©vek tapasztalĂĄsa.

Összefoglalva

Úgy kĂ©szĂ­ts vĂĄzlatot, hogy Ă©rtsd, mi a feladatod. Olyan hosszĂș legyen, amibƑl mĂĄr tudod, hogyan fogod megĂ­rni a szakdolgozatodat. Ha ĂĄttekintve a vĂĄzlatot, Ă©s mĂ©g nem vilĂĄgos, mikor, mit kell tenned, akkor dolgozz mĂ©g rajta, mert nem elĂ©g pontos Ă©s nem elĂ©g hosszĂș (esetleg tĂșl hosszĂș) a vĂĄzlatod.


1 357 megtekintés0 hozzåszólås
bottom of page