top of page

Témavázlat vagy szinopszis. Mi a különbség?


A szakdolgozathoz, a témaválasztás után, szinte kivétel nélkül minden iskola kér vázlatot vagy szinopszist. Ebbe nem nagyon lehet beleszólásod, le kell adni és kész. A kérdés sokkal inkább az, hogy mire kell figyelned a készítés során, milyen eltérések vannak a két beadandó között.

A témavázlat és a szinopszis is egyfajta összefoglalásnak fogható fel, ebben azonosak. Az igazi különbség a kétféle írás tartalmi részében van. A témavázlat jellemzően tartalomjegyzékhez hasonlít, míg a szinopszis inkább szöveges jellegű. Oldalszámot tekintve a vázlat 5-12 oldal terjedelmű, attól függően mennyire kerülnek kibontásra a fejezetek, illetve mennyi előzetes szakirodalmat sorolsz fel a végén. A szinopszis 2-5 oldal. Ez alapján a szinopszis elkészítése egyszerűbbnek tűnik, de nem az. Ugyanis ahhoz, hogy összefoglalásként ennyi szöveges oldalt el tudj készíteni, ahhoz meglehetősen képben kell lenned a témáddal kapcsolatban. Erről még lesz szó az idő résznél.

A cím és a hipotézis tekintetében nincs eltérés a témavázlat és a szinopszis között. Nem is lehet, hiszen mindkét formánál ugyanarra a címre dolgozol és ugyanazt az állítást szeretnéd igazolni vagy megcáfolni.

Jelentős eltérések a tartalmi részeknél jelentkeznek. A témavázlatnál a fejezetcímek logikailag követik a későbbi dolgozat tartalmát. Az egyes fejezeteket bontod tovább alfejezetekre, melyek adott témarészhez kapcsolódnak. Az irodalomjegyzékbe jellemzően jó sok könyv és szakcikk kerül, hiszen itt még nem látod világosan, melyik könyvre lesz szükséged valójában és melyikre nem.

Ezzel szemben a szinopszisnál kifejtős részek követik egymást. Ennél a formánál a szakirodalmi anyagok bemutatása domináns. Ez azt jelenti, hogy itt kevesebb szakirodalmat jelölsz meg, de azokat már ismerned kell. Nem csak a szerző nevét és a mű címét kell feltüntetned, hanem tudnod kell, miről szólnak a könyvek. Sőt, a szinopszis egyik fejezete kifejezetten a szakirodalmak tartalmi részére épül.

A tartalmi eltérésekből adódóan a témavázlat és a szinopszis elkészítési ideje is eltérő. A témavázlatnál a cím és hipotézis választással indítasz. Majd végig kell gondolnod, miről szeretnél írni a témával kapcsolatban. Ezeket a gondolatokat kell fejezetbe rendezned, és megkeresned a kapcsolódó szakirodalmakat. A teljes témavázlatot, 1-2 nap alatt el is készítheted.

A szinopszis esetében kicsit más a helyzet. Itt is a cím és hipotézis választással indítasz, de utána a témavázlattól eltérő úton haladsz. Összegezned kell a szakirodalomban olvasottakat, az az alapján körvonalazódó elméleti megközelítéseket, valamint arról is írnod kell, a te kutatásod, hogyan kapcsolódik ezekhez. Ezt követheti a kutatási módszereid ismertetése, az alkalmazott eszközök bemutatása. Ehhez kapcsolódik az időzítés kérdése. Külön fejezetben kell bemutatnod, a dolgozat elkészítésének egyes feladataira, a kivitelezésre mennyi időt tervezel. A szinopszist a szakirodalmak felsorolása zárja.

A szinopszis elkészítése több időt igényel a szakirodalmi összegzés miatt. Ebből kifolyólag a szinopszist csak akkor tudod 1-2 nap alatt elkészíteni, ha már ismered a kapcsolódó szakirodalmak tartalmát. Ha nem így van, akkor jobb, ha a szinopszis leadási határideje előtt két- három héttel nekilátsz az olvasásnak. Utána a szinopszis összeállítása már egyszerű lesz.

Legközelebb mutatok témavázlat, illetve szinopszis mintát.


2 847 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page