top of page

Kifejezések sokasága a szakdolgozatban


Az eszkimóknak 50 kifejezése van a hóra. Erre a felfedezésre Franz Boas antropológus jutott, aki az 1880-s években vizsgálta az inuit nyelvet.

Ole Henrik Magga, norvég nyelvész Skandinávia és Oroszország északi részében élő Sami emberek nyelvét tanulmányozta. Az itteniek legalább 180 szót használnak a hóval és a jéggel kapcsolatban. A rénszarvasokat pedig közel 1000 szóval jellemzik a samik. Külön kifejezésekkel leírva az állat agancsát, jellemét és egyéb jellemzőit.

A magyar nyelvben a szinonimák, rokon értelmű szavak gyűjteménye (itt letölthető) több, mint 1000 oldalon mutatja be a 80 600 szócikket. A szavakon felül több mint 3800 szólást, szóláshasonlatot is tartalmaz a szótár.

Például ilyeneket

ábra (fn) illusztráció, szövegkép, kép, rajz, grafika, ábrázolás, diagram (szak), figura (rég), forma (rég) (szleng): helyzet, szituáció, tényállás

befejez (ige) bevégez, elkészít, elvégez, végez , véget vet , pontot tesz , tető alá hoz, [megbízást] teljesít, abszolvál | megcsinál, végrehajt, véghezvisz, végbevisz, lezár, elfogyat (táj), konszummál (id), perfektuál (id), egzekvál (rég), finisel (szak) Sz: felteszi a pontot az i-re, abbahagy, félbeszakít, felhagy végére ér , túljut , [iskolát] kijár, [tanulmányokat] abszolvál, letud.

A magyar nyelv gazdag. Használd bátran ezeket a szakdolgozatodban!

Online szinonimaszótárt itt érhetsz el.


729 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page